Annons

Tyrolen – Årets kooperativ

Festplats. Tyrolens vänner har tilldelats utmärkelsen Årets kooperativ i Kronobergs län.
Alvesta • Publicerad 4 september 2014
Tyrolen, fest- och dansplatsen i Blädinge, där personalkoperativet Tyrolens vänner bedriver en mångsidig verksamhet och har utsetts till Årets kooperativ.
Tyrolen, fest- och dansplatsen i Blädinge, där personalkoperativet Tyrolens vänner bedriver en mångsidig verksamhet och har utsetts till Årets kooperativ.Foto: 

Tyrolens vänner ekonomisk förening är ett personaldrivet kooperativ, som driver den gamla folkparken Tyrolen i Blädinge. Den byggdes på 60-talet av Olle Håkansson och har en speciell prägel på grund av alla porträttlika målningar av den tidens artister.

Utmärkelsen delas ut av Coompanion Kronoberg, som finansieras av organisationer, offentlig sektor, EU-medel med mera och är specialiserade på att hjälpa till att starta kooperativa företag.

Annons

När Tyrolens storhetstid som danspark var över började parken förfalla. Entusiaster försökte dock väcka parken till liv igen men detta lyckades inte riktigt förrän bröderna Hector med flera köpte parken. Personalkooperativet har undan för undan byggt upp en omfattande verksamhet; mässor festivaler, uppträdanden och arrangemang av olika slag. Parken har blivit en mötesplats för både gammal och ung. I somras startade en ny verksamhet; barnens torsdagar med teater.

– Tyrolens vänner är inte bara vänner av folkparken utan också av kulturell, ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, säger Coompanion Kronobergs verksamhetsledare Magnus Andersson i ett pressmeddelande.’

Margitta Lennartsson

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons