Uppfyllde inte kraven på egenförsörjning

Stor frånvaro från arbetsmarknadsåtgärd och att tacka nej till jobb var grunden till att ett par i Alvesta fick avslag på ansökan om försörjningsstöd.
Alvesta • Publicerad 3 augusti 2013

Mannen och kvinnan bor i Alvesta och sökte försörjningsstöd för boende med mera. Den tidigare nämnden för arbete och lärande beslutade i våras att säga nej till ansökan. Nämnden förklarar att mannen skulle delta i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd men att han hade för stor frånvaro. Enligt nämnden blev kvinnan erbjuden ett jobb som hon tackat nej till. Därför ansågs de inte ha uppfyllt de krav som ställs gällande att själv försörja sig.

Kvinnan förklarar, i överklagan till förvaltningsrätten, att hon inte tackat nej till jobbet utan att hon inte kunde ta det för att hon inte hade tillgång till bil vilket krävdes. Mannen förklarar att han inte deltagit i åtgärdsprogrammet för att han inte förstår språket tillräckligt bra. Nämnden erbjöd mannen ett annat åtgärdsprogram till vilket han bara kom vid ett tillfälle.

Förvaltningsrätten anser att nämnden haft fog för sitt beslut och avslår överklagan.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.