”Väldigt svårt att förutspå”

Blir Centerpartiet större än Moderaterna i valet?
Det är frågan som statsvetaren Erik Wångmar tror avgör om det blir en borgerlig allians som styr Alvesta kommun nästa mandatperiod eller inte.
Alvesta • Publicerad 7 september 2018
Erik Wångmar säger att det är speciellt svårt att sia om hur Alvesta kommun kan komma att styras efter valet.
Erik Wångmar säger att det är speciellt svårt att sia om hur Alvesta kommun kan komma att styras efter valet.Foto: Kerstin Haggren

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har genom minoritetsstyre suttit i maktposition i Alvesta kommun de senaste tre åren. När Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö, tar tempen på partierna inför valet är han högst tveksam till de tre partiernas möjligheter att komma starkare ur söndagens val än var de står i dag.

– Med tanken på Socialdemokraternas rikssiffror så finns det inget som pekar på att de skulle gå framåt i Alvesta och detsamma gäller för Miljöpartiet. Så det är knappast troligt att de skulle kunna bilda en majoritet med Centern, säger han.

Det är just Centerpartiet han framhåller som nyckeln till hur kommunen ska styras under nästa mandatperiod. Förutom mellan åren 2010 till 2014 har partiet varit med och styrt i kommunen och det i ett flertal olika koalitioner.

– Det jag tror skulle få Centerpartiet att byta partner är som de har den stora turen att för första gången sedan 2002 bli större än Moderaterna. Som jag har förstått det var relationerna mellan de två partierna sämre under Mats Johnsson (tidigare moderat kommunalråd) tid än vad de är nu.

Du tror inte att Centerpartiet byter till en borgerlig allians om de inte blir största parti?

– Jag tror i alla fall att det underlättar för dem, sen beror det så klart också på hur det går för Socialdemokraterna.

– Som det såg ut för något år sedan när de hade riktigt bra rikssiffror är det något jag hade kunnat se som möjligt, men nu är jag tveksam om de klarar det. Samtidigt har inte Moderaterna något vidare flyt på riksplanet, så det är inte otänkbart att de blir två jämnstarka partier.

Chanserna att det ska bildas en styrande majoritet efter valet ser han som små.

– Det skulle i så fall vara att den nuvarande koalitionen utökas med Moderaterna, eller att de ersätter Miljöpartiet. Detta då jag ändå anser att de är partiet som har stått närmast den nu styrande koalitionen.

Annars ser han bara två tänkbara styren i kommunen efter valet.

– Antingen att den nuvarande koalitionen sitter kvar, avhängt hur det går för Socialdemokraterna i valet. Eller en borgerlig koalition, antingen i minoritet eller i ett samarbete med Miljöpartiet eller Alvesta Alternativet.

Erik Wångmar säger att resultaten i de kommunala valen ofta hänger ihop med hur det går för partierna på riksnivå, även om det stundtals avviker. Sverigedemokraterna är ett parti han menar att det är svårt att förutspå ett resultat för.

– Trots sju mandat har de inte varit speciellt bra på att föra sin politik med tomma stolar, så de har väl inte märkts speciellt mycket. Samtidigt verkar det inte som att det är något deras väljare bryr sig speciellt mycket om.

Om resterande partier och deras eventuella fall eller framgångar i valet säger han följande:

– Det är tänkbart att Alvesta Alternativet tar röster från Sverigedemokraterna, som i sin tur tar röster från andra partier.

– Kristdemokraterna skulle kunna tappa ett mandat med tanke på historien med Kauko Antbacke. Liberalerna finns det inget som säger att de borde gå framåt medan det borde vara högst troligt att Vänsterpartiet växer.

– Det är väldigt svårt att förutspå hur det ska gå i valet i Alvesta och vad det sedan leder till, så det blir ett väldigt spännande val.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.