Vallbygge ska rädda kvarnen från vattnet

Vattnet stiger för varje timme som går. Christer Andersson i Piggaboda utanför Vislanda är orolig.
–Vattnet har stigit 20 centimeter per dygn de senaste dagarna, säger han.
Alvesta • Publicerad 30 mars 2010
Christer Andersson tycker att vallarna känns säkra, men är ändå orolig över det stigande vattnet efter snösmältningen.
Christer Andersson tycker att vallarna känns säkra, men är ändå orolig över det stigande vattnet efter snösmältningen.Foto: 

Christer Andersson bor vid Piggaboda kvarn. Den gamla kvarnen vid vattnet är från 1800-talet och sågen som ligger intill är från början av förra seklet.

-Det är gammal stengrund. Det värsta som kan hända är att vattnet gräver ur dammvallen och tar med sig byggnaderna, säger han.

I går förmiddag byggde Christer upp vallar för att leda bort vattnet.

-Räddningstjänsten tipsade om att bygga upp vallar längs med kanten genom att först lägga plast och så sand och grus på det och sedan vira in det i plasten. Det är effektivt, för det tätar bra direkt mot marken.

Vallarna Christer har byggt upp hittills ligger på 25–30 centimeter och han har byggt 40–50 meter långa vallar, men han känner sig inte lugn för det.

-Bara sedan klockan sex på morgonen har vattnet stigit tio centimeter. Och det kommer att fortsätta stiga de närmaste dygnen, säger Christer och visar en pinne som han satt fast vid strandkanten.

Christer måste bevaka situationen ständigt.

–?Det är ett dygnetruntjobb, jag måste ha koll hela tiden.

I?går eftermiddag utfärdade SMHI en klass ett-varning både i östra och västra delen av Kronobergs län för ett dygn framåt. Det gäller höga flöden i små vattendrag.

-?Det har varit lugnt under måndagen. Vi vet att det finns risker för översvämningar, främst i Hjortsberga och Piggaboda. Vi kan bara vänta och se hur det här utvecklar sig, säger Conny Petersson, insatsledare vid Värends räddningstjänst.

Fotnot: Värends räddningstjänst hänvisar till www.msb.se.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.