Annons

Var fjärde Hjortsbergabo röstade på SD

Var fjärde person i Hjortsberga röstade på SD i riksdagsvalet. I valet till kommunfullmäktige har nästan var femte person röstat på SD. Samtidigt har Alvesta Alternativet som haft ett starkt fäste på orten, tappat hälften av sina väljare.
Alvesta • Publicerad 17 september 2014
Amanda Jensen och Sandra Ramström tror att SD:s framgång kan bero på att partiet har ett enkelt språk och att väljarna vill ha en förändring men inte vet vad.Foto: Marie Magnusson
Amanda Jensen och Sandra Ramström tror att SD:s framgång kan bero på att partiet har ett enkelt språk och att väljarna vill ha en förändring men inte vet vad.Foto: Marie MagnussonFoto: 
Hjortsberga ? en ort där var fjärde väljare väljer SD.
Hjortsberga ? en ort där var fjärde väljare väljer SD.Foto: 
Lena Örnholmer hoppas på förståelse för dem som kommer hit från länder i krig.
Lena Örnholmer hoppas på förståelse för dem som kommer hit från länder i krig.Foto: 
Bert Söderström tror att förklaringen till SD:s framgång är missnöje och missuppfattningar.
Bert Söderström tror att förklaringen till SD:s framgång är missnöje och missuppfattningar.Foto: 

Smålandsposten har frågat runt i Hjortsberga för att höra hur människor uppfattar SD:s valframgång.

Den är anmärkningsvärd; SD:s tre stolar i fullmäktige har stått tomma nästan hela valperioden.

Annons

Varför har SD så många väljare i Hjortsberga?

– Det kan vara missuppfattningar och missnöje med det som var. Folk är trötta på det. SD har pratat mycket om vården; många äldre kan ha röstat på dem, säger Bengt Söderström, som arbetar på Hjortsbergagården.

Lena Örnholmer är föreståndare på Hjortsbergagården:

– Rent privat funderar jag på om det är bra med flyktingförläggningar på en liten ort, där de tar stort utrymme. Jag hoppas på förståelse för dem som behöver komma hit från länder i krig, säger Lena Örnholmer.

En man som vill vara anonym säger, att SD är ett missnöjesparti.

– Folk är inte nöjda med M och med S och så säger Reinfeldt att man ska ta emot invandrare med öppna armar. Jag tror att många som röstat på M har gått till SD i stället.

Varför har A-A tappat så många väljare?

– Jag tror många blivit besvikna på A-A eftersom A-A jobbat ihop med M, säger mannen.

Övriga tillfrågade har ingen uppfattning om varför A-A gått tillbaka.

– Vissa säger att de är missnöjda men man vet inte vad de är missnöjda med. Det bor många invandrare i Alvesta, det kan bero på att så många syns där som SD fått många röster. Och så är folk inte pålästa om vad partierna står för, säger Sandra Ramström, som röstat för andra gången.

Annons

Amanda Jensen bor i Odensjö. Där fick SD också många röster i riksdagsvalet.

– Folk vill ha en förändring men vet inte riktigt vad och så är SD lite annorlunda och lättare att förstå, de använder inte så svåra ord, säger Amanda Jensen.

Totalt röstade 14,5 procent av väljarna i kommunen på SD i valet till kommunfullmäktige. Det är en fördubbling. Även i Vislanda valde många att lägga sin röst på SD i riksdags­valet, 24,7 procent, vilket är högre än för kommunen som helhet; 21,6 procent.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons