Vårdföretag fakturerade för många vårdtimmar

Alvesta kommun har fått en faktura från ett privat vårdföretag som inte stämmer. De har fakturerat fler vårdtimmar än vad man har utfört.
– Vi har bestridit fakturan. Vi vill ha det uppklarat, säger Monica Appeltoft, föreståndare för LSS.
Alvesta • Publicerad 15 januari 2013

De personer som Alvesta kommun beviljar assistans har rätt att välja kommunal assistans eller ett privat bolag. I det här fallet har personen valt ett privat bolag som fakturerar Alvesta kommun varje månad.

Fakturan kommer från ENKV assistans AB i Djursholm och innehåller flera frågetecken. Det handlar dels om det timantal som angetts på fakturan samt tidsredovisningen av assistans. Assistenten ifråga ska ha haft semester då man ändå har redovisat tid för utfört arbete.

– Personen med vård­behov har säkert fått vård av någon annan. Jag har inte hört något annat, men vi vill reda ut det, säger Monica Appeltoft.

Den 5 och 19 november fanns personen som är beviljad assistansersättning på korttidsvistelse med övernattning. Trots detta har assistenten redovisat totalt åtta timmar utförd assistans. Båda dagarna mellan klockan 16 till 20.

– Vi har påtalat felaktigheterna, men vi har inte hunnit få svar ännu.

Kommunen ställer sig också undrande inför timmarna som den assistansberättigade personen i snitt har assistenten hos sig. Personen har ett beslut på 135,5 timmar i genomsnitt per månad. Från juni till oktober har företaget varje månad fakturerat för fler timmar än så.

– Det har legat över antalet timmar, så det måste vi få justerat. Tidrapporteringen måste stämma, det handlar om skattebetalarnas pengar. Jag tror inte de vill blåsa oss, det handlar säkert om missförstånd, säger Monica Appeltoft.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.