Annons

Vattenläcka lokaliserades snabbt

En vattenläcka orsakade att boende i Alvesta, Blädinge, Lekaryd och Hjortsberga inte hade något vatten på onsdagsförmiddagen. Vattenläckan kunde lokaliseras snabbt men renoveringsbehovet av gamla ledningar är stort i kommunen.
Alvesta • Publicerad 5 februari 2014
Det behövs investeras mer i va-näteta för att minska risken för vattenläckor och driftstopp enligt Alvesta kommuns teknikchef Ulf Carlsson.Foto: 

Läckan uppstod där två huvudledningar från Bergaåsenledningen går samman vid järnvägsviadukten.

Vattnet forsade ut med en hastighet av 3 600 liter i minuten, vilket tekniska kontorets personal kunde se när tryck och flöde i kommunens ledningar regelmässigt kontrollerades på morgonen.

Annons

– Det verkar som ledningen gått tvärt av. Det blev en stor sjö, men vattnet rann undan snabbt. Vi har stängt av ventiler så att alla har vatten nu igen och ska reparera så snart som möjligt, säger teknikchef Ulf Carlsson.

Invånarna var utan vatten i ungefär en timme. Det finns alltid en risk för läckor med gamla ledningar och här är det fråga om gamla ledningar.

– Ledningarna är troligen från 50-60-talen. Vi byter ut ledningar varje år. Tyvärr inte i den takt som behövs, men vi lägger ner ungefär en miljon kronor varje år på detta, säger han.

Det var tack vare vattenmätaren på Bergaåsenledningen, som vattenläckan kunde lokaliseras så snabbt. Det finns behov av fler vattenmätare enligt Ulf Carlsson.

– Vi behöver fler vattenmätare på våra ledningar, då kan vi snabbare lokalisera läckor. I år kommer vi att investera cirka 200 000 kronor i två mätare, som mäter flöde och tryck. Jag skulle uppskatta att vi behöver kanske åtta vattenmätare, i dagsläget har vi tre.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons