Annons

Vislandabor köpte Östre

Birgitta Engkvist, Vislanda, är ny ägare till Lindås Östregård. Totalt kom det in nio anbud på gården, som har sitt centrum, en magnifik men förfallen mangårdsbyggnad, vid Vislanda kyrka.
Alvesta • Publicerad 29 september 2014
Sal i Lindås Östregård. Trävaru­handlaren Ingemar Svensson byggde huset år 1852 och byggde fint. Golvmålningar och tapetserade tak finns i flera rum.
Sal i Lindås Östregård. Trävaru­handlaren Ingemar Svensson byggde huset år 1852 och byggde fint. Golvmålningar och tapetserade tak finns i flera rum.Foto: 
Bengt-Åke och Birgitta Engkvist framför Lindås Östregårds mangårdsbyggnad, ett projekt som kommer att ta mycket av deras tid i anspråk.
Bengt-Åke och Birgitta Engkvist framför Lindås Östregårds mangårdsbyggnad, ett projekt som kommer att ta mycket av deras tid i anspråk.Foto: Margitta Lennartsson

Birgitta och Bengt-Åke Engkvist äger och bor på fastigheten Lindelund som gränsar till Lindås Östregård och är utköpt från Lindås Östregård för cirka 150 år sedan enligt Bengt-Åke Engkvist.

– Gränsen går runt oss nu och vi ville ha det som är runt om. Vi hade inte köpt detta om det inte gränsat till oss, vi skulle ha känt oss omringade om någon annan köpt, säger han.

Annons

Planen är att rusta upp mangårdsbyggnaden.

– Vi ska försöka få tag på en snickare, taket ska läggas om. Det är trasigt och det regnar in, det kommer i första hand, säger Bengt-Åke Engkvist.

Inte nog med de fyra hålen i taket som det regnar in genom. Båda skorstenarna måste åtgärdas. Den ena har fallit isär och ligger delvis på taket. De 24 fönstren är illa åtgångna och ska bytas. Panelen har torkat och buktat sig.

– Vi kommer också att byta fönstren, men taket går först. Och sedan ska ytterpanelen bytas. Men allt måste torka först. Det underlättar att det inte finns isolering i huset, då torkar det lättare och vi hoppas att inte timret har ruttnat, säger Bengt-Åke Engkvist.

Målet är att mangårdsbyggnaden ska bevara så mycket som möjligt av sitt ursprungliga utseende.

– Vi måste ha råd av någon som har blick för det och vet vad man kan göra. Vi kommer att tänka på detta mycket i vinter och när det blir vår får vi ta dit trädgårdsmöbler och titta och fundera, säger Birgitta Engkvist.

De har inga planer på att bo där själva.

– Kanske kan man göra två lägenheter. Äldre som vill bo nära kyrkan kanske kan vilja bo här, säger Bengt-Åke Engkvist, som räknar med att renoveringen kommer att ta två–tre år.

Priset på Lindås Östregård på totalt 53 hektar blev 3,010 miljoner kronor.

Försäljningen av Lindås Östregård har skötts av Ulf Carlsson, Mäklarhuset, som hade Allmänna arvsfonden som uppdragsgivare, då förre ägaren Erik Bengtsson inte hade några arvingar eller hade skrivit testamente.

Annons

Många av anbuden låg snäppet under det accepterade. Det fanns några som lågt mycket lägre.

– Alla har olika uppfattning och en del chansar. Det här var ett trevligt uppdrag, det är alltid trevligt när man för ett uppdrag i land och parterna är nöjda, säger Ulf Carlsson.

Fotnot: Flera artiklar har publicerats om Lindås Östregård, den första den 13/9 i fjol.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons