Annons
Innehåll från REALGYMNASIET I VÄXJÖ

Alla välkomna till öppet hus på Realgymnasiet

Realgymnasiet i centrala Växjö är skolan för dig som vill arbeta med det du älskar mest – smådjur, hundar och hästar eller varför inte naturturism? Där varvas praktik med teori och du får en yrkesutbildning som ger både jobb och högskolekompetens. Tisdagen den 17 januari är det öppet hus!
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Just nu översköljs niondeklassare och deras föräldrar med information inför stundande gymnasieval. Frågorna är ofta många. Räcker mitt meritvärde? Är det rätt program för mig? Kommer jag att trivas på skolan? Får jag jobb efteråt? Hur är skolmaten?

– 84 procent av våra elever är i sysselsättning sex månader efter studenten. De jobbar med något de älskar eller pluggar vidare. Det är en fantastisk siffra jämfört med rikssnittet som brukar ligga runt 60 procent enligt Skolinspektionen, säger Wilfredo Vigorena, kommunikatör på Realgymnasiet.

Realgymnasiet öppnade en helt ny skola i centrala Växjö hösten 2021, på skolan finns naturbruksprogrammet med tre olika inriktningar och totalt fem utbildningar: Sällskapsdjur & Djursjukvård, Hund, Ridning, Trav samt Naturturism. Varje utbildning har sin profillärare och skolan har idag 13 anställda och 60 elever. Intresset för Realgymnasiet är fortsatt stort och till hösten räknar man med att fylla på med ännu en årskull.

– Förutom att skolan är liten och mysig så är den sprillans ny. Vi har otroligt fina lokaler vid de gamla lokstallarna nära stationen. Många av våra elever pendlar hit, därför är det viktigt att skolan ligger centralt i Växjö. Lunchen äter eleverna på en restaurang som vi samarbetar med, säger administratör Malin Sundahl.

”Alla blir sedda och det finns tid för alla elever”
På Realgymnasiet kan du arbeta med smådjur som hundar och fåglar men även hästar.
På Realgymnasiet kan du arbeta med smådjur som hundar och fåglar men även hästar.Foto: MEDIEHUSET SMP

Tisdagen den 17 januari håller Realgymnasiet ett extra långt öppet hus mellan klockan 15 och 20. Då alla är välkomna på rundvisning, att träffa lärare och elever, titta in i skolans djurrum, träffa hundar och höra om alla utbildningar. Under januari månad kommer skolan erbjuda prova-på-dagar där du får känna hur det känns att vara elev under en dag.

– Det här är en skola för dig som trivs i mindre grupp och vill ingå i en gemenskap där dina intressen för djur och natur är i centrum. Alla blir sedda och det finns tid för alla elever, säger Wilfredo Vigorena.

På skolan finns tre djuravdelningar där eleverna får lära sig att sköta däggdjur, reptiler, fåglar och fiskar. Man samarbetar även med Växjö 4H-gård, Växjöortens fältrittklubb och lokala företag där eleverna har sin praktik. Under veckorna varvas teoretiska och praktiska kursmoment.

Foto: MEDIEHUSET SMP

– Eleverna har tre dagar med teori inne på skolan. Dag fyra är en så kallad profildag på skolan eller utanför där eleverna tillsammans med sina lärare lär sig hantera djur i djuravdelningen. Eleverna som läser utbildningen ridning sköter om hästarna och rider på lektionstid, hundeleverna lär sig mer om lydnad och naturturismeleverna är utomhus och åker skidor eller lär sig mer om klättring. Dag fem är det en praktikdag, eller APL som det heter på gymnasiet. Det finns även möjlighet att praktisera utomlands på Irland, i Tyskland och Sydafrika, säger Wilfredo Vigorena som gärna slår ett slag för utbildningen Naturturism.

– Den passar dig som gillar att vara aktiv – paddla, vandra, klättra, dyka och åka skidor. En tydlig röd tråd genom hela utbildningen är ledarskap. Vi ser hur en del arbetar inom resebranschen efter skolan. De blir äventyrsledare och naturguider. Andra blir lärare, polis eller går till försvaret.

Foto: MEDIEHUSET SMP

Nystartad skola sen 2021

Realgymnasiet i Växjö erbjuder fem olika utbildningar som ger en yrkesexamen och högskolebehörighet:

• Sällskapsdjur & Djursjukvård

• Hund

• Trav

• Ridning

• Naturturism

Nyfiken? Tisdagen den 17 januari är det öppet hus på Realgymnasiet och du kan även anmäla dig till prova-på-dagar.

Foto: MEDIEHUSET SMP
Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se