Här försvinner inga strumpor i tvätten: ”Varje plagg har eget ID-nummer”
Familjeföretaget Fanhults var ett vanligt tvätteri så sent som på 1990-talet. Idag är det en komplett partner inom tvätt, arbetskläder och tryck. Man fungerar som en slags reklambyrå och har även entrémattor.
Bland kunderna finns främst små- och mellanstora verkstadsindustrier men också hotell, restaurang, äldrevård och kommuner samt privatpersoner.
Rätt byxa till rätt gubbe i rätt tid. Det är mottot. Alla plagg har eget ID-nummer och kan spåras i realtid. Hos kunden, i tvätten och när de är klara för leverans.
– Vi är så digitaliserade man kan vara i en analog bransch, säger VD Patrik Svensson.
Det var 1982 som tvätteriet inledde sin unika digitaliseringsresa. Då köpte Patriks mor Majvor företagets första dator.
– Inget annat tvätteri var datoriserad på den tiden. Sedan dess har vi satsat väldigt hårt på digitaliseringen. Alla våra plagg är personmärkta. Vi kan dokumentera hela kedjan från hämtning till leverans och verifiera att allt blir rätt, säger Patrik.
Våren 2020 sjösatte Fanhults ett eget skräddarsytt IT-system med obegränsade möjligheter. Systemet täcker hela verksamheten – webbshop, fysisk butik, lager, tvätt, helautomatiserad fakturering och bokföring.
– Det gäller att mata in så mycket kundunik information som möjligt. Vi har väldigt lite administrativ personal och förra året skickades 10 000 fakturor automatiskt.
I systemet ingår även ett körsystem för chaufförerna och en app där företagskunder kan följa sina arbetskläder under hela processen och göra nya beställningar.
– Med appen kan kunden lägga in en bevakning om ett plagg är sönder till exempel. Så ser vi i vårt system vad som behöver lagas och fixar det till nästa leverans. Det behövs inga papperslappar. Allting finns digitalt, säger Patrik.
– Våra chaufförer har en handdator med gps-kooordinator där vi på sekunden kan se när och var de hämtat och levererat. Kunden får automatiskt en bekräftelse på mejl, säger Patrik.
Tidigare i år kunde Fanhults äntligen installera elektroniska hyllkantsetiketter i sin fysiska butik på Stålgatan i Älmhult. Det var ett gigantiskt arbete att sätta lagerplats för alla varor, berättar Patrik.
”Det finns alltid något som kan utvecklas!”
Systemet är även kopplat till leverantörers lagersaldo, vilket ger många fördelar.
– Efter fem minuters introduktion kan vem som helst plocka ihop en order. Och det går snabbt att lägga in en ny kund. Bara att knappa in och sedan rullar det på.
Det mesta av förbättringarna har Patrik och modern Majvor, som gått i pension, klurat på tillsammans med sambon Malin. Men det är en lokal konsultfirma i Osby som utvecklar IT-lösningarna.
– Det har tagit mycket resurser – både i tid och ekonomiskt. Många tusen timmar på kvällar och helger. Och det hade inte varit möjligt utan Almi, som stöttat oss många gånger genom åren. Vi försöker hela tiden tillföra nya tjänster och mer värde för våra kunder. Det finns alltid något som kan utvecklas!
Se filmen om hur ID-märkningen fungerar och vad som drivit Fanhults digitaliseringsresa
50 år som familjeföretag
Fanhultstvätten grundades 1946 och har sedan dess tvättat åt såväl privatkunder som hotell, industrier och kommuner. 1972 köpte familjen Svensson tvätteriet och 1994 blev man utsedd till "Årets företagare i Älmhults kommun.
I butiken på Stålgatan finns länets största sortiment av linnevaror, arbetskläder, profilkläder, handskar, skor, kepsar och presentartiklar från de bästa varumärken. Fanhults strävar efter att arbeta med så miljövänliga produkter som möjligt.