Vardagsekonomen Magnus bästa spartips: Planera dina matinköp och jämför priserna
Många människor kämpar just nu med sin matbudget och ännu fler funderar säkert kring var de kan få mest valuta för matpengarna. Byta butik eller jaga extrapriser överallt?
Magnus Hjelmér är privatekonom och arbetar på ICA Banken. Han hjälper människor att få mer pengar över i plånboken. Det gör han genom att komma med tips och råd inom privatvardagsekonomiska ämnen som boende, sparande och konsumtion.
”Gör veckomenyer, ät i säsong och minska på matsvinnet”
Vi ställde fem snabba frågor till honom om vardagsekonomi och mat.
Hur tar man kontroll över sina matkostnader?
– Tre av mina huvudtips här är att planera matinköp utifrån en veckomeny, att äta i säsong, och att minska sitt matsvinn. Ett bra tips kring matsvinn är att ställa mat som börjar närma sig bäst före-datumet på samma hylla i kylen, så du vet vilka råvaror du ska tillaga först.
Hur skapar man en hållbar budget för matinköpen?
– Börja med att sammanställa dina historiska matkostnader. Det gör du enkelt genom att gå igenom ditt kontoutdrag månad för månad och räkna ihop inköpen. Då har du något att utgå ifrån när du sätter din budget. Det kan också vara smart att ta höjd för högtider som till exempel jul och påsk, när du kanske vill kunna handla lite mer mat.
Hur ska man tänka för att få matpengarna ska räcka till?
– Håll koll på erbjudanden och rabatter, och utgå från dem när du gör din veckomeny. Om matkostnaderna börjar dra iväg en månad – kom ihåg all mat du troligen har i frysen. Det kan verkligen vara en räddare i nöden, och kan dessutom överraska med spännande smakkombinationer!
Vilka fällor kan man undvika?
– Om du behöver slänga mycket mat, så kanske veckohandling helt enkelt inte passar dig. För vissa är det bättre att handla oftare, kanske var tredje dag. Då hinner man äta upp färskvaror och ta vara på resterna.
En genomsnittlig barnfamilj i Sverige slänger mat för mellan 3 000 och 6 000 kronor varje år, konstaterar Magnus. Det är mycket pengar. Ett enkelt sätt att spara är att jämföra olika butiker.
Men ibland saknas både tid och ork. Så var finns de bästa matpriserna? Inte bara enstaka lockpriser utan stabilt låga ordinarie priser över tid. I lågprisbutiken eller på stormarknaden?
– Stormarknadens fördel är att du kan handla allt på ett och samma ställe och även veckohandla. Här finns allt från lågprisprodukter till premiumvaror och manuella diskar. Våra kunder vet att vi verkligen tål att jämföras med andra, säger Johan Herdeby, marknadschef för ICA Maxi på Grand Samarkand i Växjö.
Fem snabba matspartips
1. Handla i en butik med trovärdigt lågt ordinarie pris.
2. Ta del av veckoerbjudanden.
3. Gå med i lojalitetsprogram och få fler erbjudanden.
4. Planera dina inköp. Veckohandla för att undvika impulsköp
5. Undvik matsvinn genom att inte handla mer än du behöver.