GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alla måste hjälpas åt i frågan om blodbrist – även M

Under jul- och nyårshelgen har vi nåtts av flera rapporter om blodbrist i länet. Fler blodgivare behövs.
Replik • Publicerad 18 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

2017 var antalet blodgivare i Kronoberg 17,9 per 1 000 invånare, ett lågt antal jämfört med många andra delar av landet. Detta måste alla i länet hjälpas åt att ändra på. Regionfullmäktige är som högsta beslutande församling i Region Kronoberg definitivt en av dem som kan göra mer.

Reglerna för reseersättning för blodgivning i Region Kronoberg ser idag olika ut beroende på vilken kommun blodgivaren bor i.

Ett exempel: Lammhult i Växjö kommun är längre bort från blodgivningen på Växjö lasarett än Moheda i Alvesta kommun. Växjöbon får inte ersättning medan Alvestabon får det. Detta tycker blodgivarna är märkligt och har hört av sig till oss. Vi har valt att lyssna och lämnat in en skrivelse i frågan. Samma regler ska givetvis gälla oavsett var i Kronoberg man bor.

Förslaget innebär också att alla som ger blod ska kunna resa fritt med kollektivtrafiken vid uppvisande av kallelsen till blodgivningsbesök, precis som vid andra vårdbesök. Det skulle förenkla handläggningen och minska administrationen, eftersom att inga kvitton för kollektivtrafikresor längre behöver lämnas in och hanteras. Det är bra att Moderaterna är tydliga. De har inte samma ambition.

Vår skrivelse handlar verkligen inte om att allt ska vara gratis. Den handlar om att det aldrig ska kosta att ge blod. Vi delar inte Renées Jaramillos (M) bild av att vår ambition ger uttryck för en ”torftig människosyn”.

Blodbrist är en fråga att ta på största allvar. Allt Region Kronoberg kan göra för att förenkla för kronobergarna att ge och ta emot blod är bra. Det här är ett av flera socialdemokratiska förslag. Vad föreslår Moderaterna?

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

”Blodbrist är en fråga att ta på största allvar. Allt Region Kronoberg kan göra för att förenkla för kronobergarna att ge och ta emot blod är bra”, skriver Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S).
”Blodbrist är en fråga att ta på största allvar. Allt Region Kronoberg kan göra för att förenkla för kronobergarna att ge och ta emot blod är bra”, skriver Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S).
Foto: Leif R Jansson / TT