Alla skattepengar lika viktiga, eller?

Varje skattekrona är viktig framhålls ofta i den politiska debatten – inte minst i Region Kronoberg. Det påtalas exempelvis när Kommunals yrkesgrupper i dessa coronatider mister sitt extra OB-tillägg eller när den borgerliga majoriteten föreslår att höja egenavgiften för hörapparater från 350 kronor till 950 kronor.
Debatt • Publicerad 4 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visst är varje skattekrona viktig. Men det måste också gälla utgifterna för de förtroendevalda politikerna. Region Kronoberg anordnar varje år så kallade regiondagar, då regionstyrelsens ledamöter tillsammans med kommunens ledande politiker, samlas för att utbyta erfarenheter och få lyssna på olika utbildningspass.

Eftersom Region Kronoberg har olika besparingskrav för att klara av sin ekonomi, som nu dessutom är extra utsatt på grund av corona, yrkade jag avslag på att anordna dessa regiondagar 2021.

Kostnaden för regiondagarna är i förhållande till regionens hela ekonomi en liten summa, men varje skattekrona är ju viktig, och inte minst i dessa besparingstider är det en viktig signal att även förtroendevalda bidrar med att hålla kostnaderna nere.

Visst är utbildningar viktiga men i detta ekonomiska läge så kan de olika partigrupperna använda sitt partistöd till utbildningar. Dessutom ingår det i det politiska uppdraget att hålla sig informerad och ta del av debatter och olika forskningsresultat.

Tyvärr var det bara Vänsterpartiets partigrupp som ansåg att skattekronorna för regiondagarna var viktiga och skulle kunna sparas.

Eva-Britt Svensson, gruppledare Vänsterpartiet i Region Kronoberg

Tyvärr var det bara Vänsterpartiets partigrupp som ansåg att skattekronorna för regiondagarna var viktiga och skulle kunna sparas, skriver Eva-Britt Svensson (V).
Tyvärr var det bara Vänsterpartiets partigrupp som ansåg att skattekronorna för regiondagarna var viktiga och skulle kunna sparas, skriver Eva-Britt Svensson (V).Foto: Fredrik Sandberg/TT