Annons

Alliansen bör ta sitt förnuft till fånga

Det är lika obekvämt att arbeta klockan tre en lördagsnatt oavsett vilken yrkestitel du har.
Debatt • Publicerad 5 februari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att få en uppskattning i form av ett extra OB-tillägg är en förmån; Låt de proffsiga medlemmarna i Kommunal få behålla den förmånen”, skriver Mahlin Bergman och Thomas Olsson.
”Att få en uppskattning i form av ett extra OB-tillägg är en förmån; Låt de proffsiga medlemmarna i Kommunal få behålla den förmånen”, skriver Mahlin Bergman och Thomas Olsson.Foto: LEIF R JANSSON / TT

I Region Kronoberg har alla anställda som arbetar på obekväma arbetstider fått ett extra tillägg till den kollektivavtalade OB-ersättningen.

Detta extra tillägg är en satsning för att marknadsföra sig som arbetsgivare när man rekryterar personal och på så sätt locka fler att söka jobb i regionen. Nu har den moderatledda Alliansen i regionen bestämt sig för att endast fortsätta med det extra OB-tillägget endast till sjuksköterskor. Som arbetsgivare gör man alltså skillnad på olika yrkesgrupper, man skiljer på sin personal. Det är precis lika obekvämt för en undersköterska eller skötare att arbeta natt som det är för en sjuksköterska.

Annons

Utbildad personal inom vård och omsorg är en bristvara. Att ta bort det tillägg som är en extra bonus är att göra sig själva en rejäl otjänst som arbetsgivare. Veckan före jul besökte Kommunal Sydosts ordförande Centrallasarettet i Växjö. Där möttes hon av medlemmar som sa att de redan har börjat se sig om efter andra arbeten. Som undersköterska är man idag en eftertraktad arbetskraft. Om man då inte blir uppskattad av sin arbetsgivare så är det inte särskilt konstigt om man söker sig till andra arbetsgivare.

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson har sagt att regionen är fullbemannad när det gäller undersköterskor. Då blir frågan; hur ser rekryteringsbehovet ut? Behövs det inga undersköterskor i sommar, i höst och kanske till nästa vinter? Lön är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, arbetsvillkor är en annan. Istället för att vara en föregångare bland Sveriges regioner blir Region Kronoberg nu istället en bakåtsträvare av rang. Detta är inte vad vi kallar en attraktiv arbetsgivare.

All heder till de partier som har sagt att de tänker rösta mot förslaget. Vår förhoppning är att även alliansen tar sitt förnuft till fånga och ändrar sitt förslag.

Att få en uppskattning i form av ett extra OB-tillägg är en förmån; Låt de proffsiga medlemmarna i Kommunal få behålla den förmånen!

Mahlin Bergman, ordförande, Kommunal Sydost, Thomas Olsson, ordförande, LO distriktet i Småland och Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons