Annons

Alliansen i Älmhult väljer den dyra lösningen

Den 7 september skrev C, M, KD och L i Älmhult en debattartikel om den nya skolan i Västra Bökhult. Nu svarar Socialdemokraterna.
Replik • Publicerad 11 september 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraterna skriver om den nya skolan i Västra Bökhult i Älmhult.
Socialdemokraterna skriver om den nya skolan i Västra Bökhult i Älmhult.Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna har drivit på frågan om att bygga en ny skola i Västra Bökhult, men mötte under förra året motstånd från flera av allianspartierna. Det gör oss glada att de nu förstått behovet och är med på att bygga, men den utdragna processen har medfört konsekvenser.

Det är idag överfullt i flera av kommunens grundskolor – upp till 28 elever per klass – och fler barn är på väg in. Den utdragna processen innebär nu att en skola ska byggas av paviljonger – nödvändigt, men dyrt. Det är inte att vara rädd om skattebetalarnas pengar.

Annons

Alliansen fokuserar på att minska kommunens lånebörda, men verkar helt ha glömt bort driftskostnaderna. Det alternativ som alliansen valt att gå vidare med är minst fyra miljoner kronor dyrare per år.

Siffrorna är visserligen osäkra eftersom ingen verkar ha sett något hyreskontrakt – men i det material vi hade som grund för beslutet, samt det material som våra jurister tagit fram – är det tydligt att alliansens lösning är mycket dyrare för skattebetalarna jämfört med en kommunal byggnation av skolan.

Fyra miljoner kronor räcker till åtta lärartjänster om året. Eller att amortera 100 miljoner under en 25 årstid.

De följande 25 åren som vi räknar med att en skola ska finnas försvinner då ytterligare 100 miljoner kronor som istället kan läggas på välfärdstjänster.

Eva Ballovarre (S), kommunalråd i opposition, Stefan Jönsson (S), utbildningsnämndens andre vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons