Annons
Nyheter

Inget OS-besked från Putin

Vladimir Putin lät bli att nämna Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut om att stänga av Ryssland från OS under sitt tal i Moskva. Men det ryska utrikesministeriet säger att avstängningen är en del av en större politisk kampanj mot landet.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Många trodde att Rysslands president Vladimir Putin skulle ge sin syn på avstängningen när han talade på en gala i den ryska huvudstaden på onsdagen. Men den enda kommentaren kom i stället via hans talesperson tidigare under dagen.

””

Kreml måste först gå igenom IOK:s beslut, sade Peskov, innan regeringen bestämmer hur den ska gå vidare. En del menar att Putin, om han accepterar avstängningen, erkänner anklagelserna om statsstyrd dopning, något som ryska regeringen konsekvent har förnekat. Ett alternativ för Putin vore att uppmana ryska idrottare att helt bojkotta spelen.

Annons

Dimitrij Peskov sade också att det i nuläget inte är prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att "försvara våra idrottares intressen".

Om Putin håller låg profil gör hans utrikesdepartement det motsatta. Maria Zacharova, talesperson för departementet, menar att avstängningen är en del av en större internationell kampanj för att sätta press på Ryssland.

På en presskonferens sade hon att Rysslands motståndare har valt att gå via idrotten då tidigare försök att isolera Ryssland ekonomiskt och politiskt har misslyckats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons