Annons

Är inte personalens fötter lika viktiga?

Varför är de blågröna inte intresserade av att ge omsorgspersonalen inom hemtjänsten fria skor? Den frågan ställer Anders Göranson, Anna Bertland och Carin Högstedt i Vänsterpartiet.
Debatt • Publicerad 10 februari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter lång facklig och politisk kamp från bland annat Vänsterpartiet, har äntligen omsorgens personal inom hemtjänsten tillgång till fria arbetskläder men saknar dock arbetsskor.

Vid besök hos olika hemtjänstgrupper lyfter personalen fram det positiva i att förvaltningen infört att man har fria arbetskläder samt jacka, regnkläder, överdragsbyxor till vintern samt egen cykelhjälm. De har dessutom utrustats med elcyklar vilket uppskattas mycket av dem. Elektroniska nycklar håller på att införas och journal med mera finns redan i mobilen. Ja, hela denna satsning är med andra ord jättebra.

Annons

Omsorgspersonalen förflyttar sig med cykel och i ytterområden ibland med bil beroende på att avståenden är större. Det är många besök som skall hinnas med på en dag och oftast är det lite bråttom att förflytta sig mellan omsorgstagarna.

Det som är mindre bra är att man inte tänker på fötterna, det vill säga personalen måste ha egna skor. Det är kanske inte så att man vill ha de bästa skorna på jobbet.

Vid en av hemtjänstgrupperna är det fem personal som bara senaste året halkat/ramlat på grund av dåliga egna skor.

En sjukskrivningsdag kostar mer än vad ett par skor kostar under ett år. Tyvärr verkar det inte finnas någon bra överblick av dessa incidenter då det oftast står i fritext. Ett första förslag vid incidentrapportering borde vara att ange ”koda” typen av skada och yrkesgruppen.

För Vänsterpartiet i Växjö, Anders Göranson, Anna Bertland, Carin Högstedt

Vänsterpartiet tycker att omsorgspersonalen inom hemtjänsten ska ha tillgång till fria skor.
Vänsterpartiet tycker att omsorgspersonalen inom hemtjänsten ska ha tillgång till fria skor.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Annons
Annons
Annons
Annons