Annons

Är vinet en viktig frihetsfråga i Växjö?

Microcatering kallas det med ett anglifierat ord. Vårt svenska språk sitter ju trångt ibland. En ansedd och seriös restaurang i Växjö har kommit på idén att i Coronamörkret erbjuda kunder, exempelvis sällskap, hemtransport av matpaket med tillhörande vinflaskor.
Insändare • Publicerad 17 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu har alla som lyssnade till kommunalrådets utläggning om det förträffliga vininiativet, fått en bekräftelse på vad som i denna dystra tid, är en viktig - kommunalt signerad, orkestrerad och applåderad - fråga i Kronobergs dynamiska metropol”, skriver Bengt Olof Dike
”Nu har alla som lyssnade till kommunalrådets utläggning om det förträffliga vininiativet, fått en bekräftelse på vad som i denna dystra tid, är en viktig - kommunalt signerad, orkestrerad och applåderad - fråga i Kronobergs dynamiska metropol”, skriver Bengt Olof DikeFoto: Janerik Henriksson/TT

Kommunens unge kommunalråd, Oliver Rosengren med partibokstaven M i sin politiska portfölj ställer helhjärtat upp bakom idén – till och med på foto tillsammans med chefen för vinbaren – och signerar det officiella tillståndet samt påpekar även att det är fritt fram för andra restauranger med alkoholtillstånd att följa efter.

I radions morgoneko (14/4 kl 8.40) tycks kommunalrådet trivas som gäddan i Helgasjön, när han konfronteras med IOGT-NTO-företrädaren Eva-Britt Svensson, som också är V-politiker i Växjö, och som anser att kommunens handlande sänder fel signaler på flera sätt. Men Oliver Rosengren, med ett aktivt förflutet på ledande poster i sitt partis ungdomsförbund MUF, lägger välformulerat ut texten om hur ypperlig denna senaste form av utskänkning är.

Annons

Hans generöst verbala inbjudan till Växjös övriga aktuella krogar bekräftar därtill, att Rosengren är på sin mammas gata, det vill säga den som länge har varit just ungdomsförbundets. På den gatan råder inga som helst restriktioner i handeln med, eller utskänkningen av, alkohol.

Söndagsöppet på systembolaget är en ”viktig frihetsfråga”, fastslog MUF-ordföranden, Benjamin Dousa i Expressen (13/9 2019) och har senare stärkt betoningen av kravet på att låsa upp bolagets portar till att kalla detsamma ”en frihetsreform”. Att det också finns en baksida med vissa friheter, föresvävar uppenbarligen inte nuvarande och tidigare ungmoderater. IOGT-aren Eva-Britt Svensson luftade dem i radiodebatten, men det bekom inte Oliver Rosengren.

Jaja, nu har alla som lyssnade till kommunalrådets utläggning om det förträffliga vininiativet, fått en bekräftelse på vad som i denna dystra tid, är en viktig - kommunalt signerad, orkestrerad och applåderad - fråga i Kronobergs dynamiska metropol.

Sedan är det ju en annan sak, att det går att beställa hem vin från det förkättrade Systembolaget och dricka detta till den aktuella cateringkosten. Detta noterat utan minsta kritik mot den alltmer utsatta ekonomiska situationen för restauranger och andra småföretag.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons