Barn mår bra av variation – i Växjö serveras fantastisk mat

Insändare Artikeln publicerades

Jag läser ibland på sociala medier eller i insändare om ”den dåliga skolmaten i Växjö” och att den inte representerar ”den svenska husmanskosten”.

Josefine Wilson tycker att skolmaten i Växjö förtjänar en rejäl slev med beröm.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Josefine Wilson tycker att skolmaten i Växjö förtjänar en rejäl slev med beröm.

Barnen äter tydligen dåligt om de inte får ”svensk husmanskost”, exempel kan vara makaroner och falukorv eller köttbullar och potatis. Oj! Såklart inget barn ska vara hungrigt efter ett besök i sin lunchrestaurang. Men samtidigt, hur ska vi kunna säkerställa att alla barn får exakt det som serveras hemma även i skolan, och kanske ännu viktigare: varför ska barnen äta exakt samma mat i skolan som hemma? Tycker de verkligen inte om maten annars?

Våra egna barn älskar skolmaten, de beskriver maten som lyxig restaurangmat. De äter gärna både linsbiffarna, gratängen och schnitzeln. De begränsas sällan av att någon lärt dem att ”det här är svensk husmanskost som vi i Sverige äter”, de provar, smakar och njuter av maten oavsett om den representerar en äldre svensk matkultur eller innehåller fantastiska och näringsrika ingredienser och rätter från världens alla hörn.

Vem har lärt barnen att det ena är rätt eller fel, och hur tror ni att barnen påverkas av att vuxna beskriver ”svensk husmanskost” som det enda ”rätta matalternativet”? Det är en väldigt ledsam och inskränkt syn på kosthållning. Varför vill de inte äta annan mat än det som serveras hemma? Kan det ha att göra med vad de hört hemifrån kanske? Eller är det helt enkelt så att landet du föds i avgör vad dina smaklökar tycker om?

Barn (och vuxna) mår bra av variation och barn är oftast mer nyfikna än vuxna - varför ska vi döva den nyfikenheten? Varför inte i stället försöka peppa dem att smaka mer och kanske våga ta med exempel på rätter hem från skolan och vidga vyerna även hos vårdnadshavarna? Kanske våga prova de där linsbiffarna hemma?

Kanske ska vi som föräldrar vidga våra barns vyer, i stället för att begränsa dem till sådant vi själva åt när vi var små? Världen förändras, såsom också mat och kultur förändras. Mat är ett fantastiskt verktyg att vidga vyerna genom, och tänk så mycket fantastisk mat det finns, från hela världen, att njuta av. Och det, Anneli Ekstedt, är ni i Växjö kommun fantastiska på att servera! Tack - våra barn älskar maten!

Josefine Wilson, kommuninvånare