Bevara det unika som Växjös simhall bjuder på

Insändare Artikeln publicerades

Många debattartiklar har skrivits var den nya simhallen ska byggas. Jag vill med detta inlägg också bidra med min åsikt då det finns flera alternativ.

Inger Johansson vill se Växjös simhall på nuvarande plats.
Foto: Lena Gunnarsson
Inger Johansson vill se Växjös simhall på nuvarande plats.

I Smålandsposten den 20 mars presenterades fem förslag till ny simhall varav tre gäller placering vid nuvarande plats Växjösjön. De övriga två är Vaktvägen respektive Bäckaslöv. I denna artikel uppges att förslaget vid Vaktvägen är det billigaste.

Det är också det alternativ som kultur- och fritidsnämndens ordförande anser vara det bästa och så även hans parti. Avgörande för dem är priset och hur verksamheten påverkas.

Han uppger vidare att nostalgiska skäl och att simhallen är vackert belägen idag är sekundärt.

För mig känns det beklagligt att en ordförande för KULTUR- och fritidsnämnden kan tycka att det är sekundärt om den är vackert belägen.

Arkitekterna Olof Thelin och Jonas Yngström har lämnat förslag som tycks ganska jämförbara prismässigt. Det går också att bygga kallbadhus vid lämpligt tillfälle.

Växjö stad har förtätats och fler människor bor i centrum och har promenadavstånd. Universitet och de flesta gymnasieskolor är belägna så att man kan gå eller cykla till simhallen. Det finns bussförbindelser och närhet till stationen.

Simklubben uppger att deras viktigaste fråga inte är var den är belägen utan hur verksamheten påverkas. Det går att ordna med de förslag som arkitekterna Thelin och Yngström presenterat.

Det är inte bara vi som tränar i simhallen utan också alla de som promenerar eller springer runt Växjösjön som ser det vackra i simhallens placering.

Jag vill med detta inlägg vädja till de styrande i Växjö kommun att tänka till ordentligt och släppa prestigen. Det får inte bara vara kostnaden som ska vara avgörande. Den placering som simhallen har är unik och finns ingen annanstans.

Detta måste bevaras. Så många människor har glädje av detta och tycker detta är bästa alternativet. Det bör rimligen då inte vara sekundärt var den är placerad.

Inger Johansson