1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Brexit är en möjlighet för britterna

Den 23 juni 2016 röstade det brittiska folket om EU-medlemskapet. 52 procent röstade för att lämna och 48 procent rösta för att vara kvar i Europeiska unionen. Enbart i England var marginalen något högre, 53,4 procent för att lämna EU, mot 46,6 procent för att vara kvar.

Diskussionen om Brexit i det Brittiska parlamentet har framstått som ett kaos. Kaos är också vad media ofta lyfter fram som ett kommande resultat av en Brexit

Det framkommer däremot ytterst sällan att det i Brexit-avtalet finns en text som beskriver att det ska finnas en övergångsperiod. Då ska specifika villkor, ett WA, Withdrawal Agreement, utarbetas. Detta för att britterna ska kunna lämna EU under så smidiga förhållanden som möjligt.

Det innebär att nuvarande relationer, det vill säga affärslicenser, handelsrelationer, uppehållstillstånd, fritt utbyte av arbetskraft etcetera, inte omedelbart skall upphöra, utan först förändras efter en övergångsperiod. Withdrawal Agreement anger en period fram till 31 december 2020 efter ett Brexit, eller längre, om parterna vill det. Detta för att mejsla ut detaljerna kring vad Brexit skall innebära. Under hela denna övergångsperiod kommer allt i de nuvarande förbindelserna mellan Storbritannien och EU att vara kvar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Ett Brexit kommer att leda till många positiva saker. Det innebär framför allt ett ökat självbestämmande, till exempel får Storbritannien nu möjlighet att själva bestämma om arbetskraftinvandringen.

Att många britter röstade för ett ”leave” berodde inte på rasism och främlingsfientlighet mot flyktingar. Det berodde på att britternas jobb och löner hotades av den fria rörlighet av arbetskraft som gäller inom EU.

Carin Lindberg, Nej till EU Växjö-avdelningen

”Att många britter röstade för ett ”leave” berodde inte på rasism och främlingsfientlighet mot flyktingar. Det berodde på att britternas jobb och löner hotades av den fria rörlighet av arbetskraft som gäller inom EU”, skriver Carin Lindberg, Nej till EU Växjö-avdelningen.
Foto: Kirsty Wigglesworth

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.