unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bygg ett jämlikt land med trygga avtal

Låt oss bygga det jämlika Sverige som jag var stolt över att leva i för ett antal år sen. Med bra och trygga kollektivavtal, fasta jobb och låt skatten gå till just vård, skola, omsorg och service. Det skriver Krister Fransson från Kommunal.
Bra och trygga kollektivavtal är en grund i den svenska modellen, anser Krister Fransson.
Bra och trygga kollektivavtal är en grund i den svenska modellen, anser Krister Fransson.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sara Johansson och Christer Svensson (SD) skriver den 3 januari att Sverigedemokraterna i allra högsta grad är ett arbetarparti.

Det finns en fråga ni i stort sett får era röster från och det är migrationspolitiken. Det är exakt samma scenario som sker i andra europeiska länder.

Varje år när våra förhandlingsdelegationer startar upp lönerevisionerna säger Svenskt Näringsliv alltid nej till våra högst rimliga krav. Ofta svarar de noll kronor och försämringar i avtal och lagar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Hade vi inte haft så många medlemmar som vi har i Sverige hade vi också krupit i avgrunden.

Vi försöker tillsammans varje år förbättra eller åtminstone behålla de rättigheter vi har: Lön, löneökningar, jour och beredskap, scheman, ob-ersättning, övertid, pensioner, sjukförsäkringar, semester, arbetsmiljö, lagen om anställningsskydd etcetera.

Arbetsgivaren har ju inte direkt kommit med silverbricka och sagt; ”varsågoda här får ni”. Våra mor- och farföräldrar har ju kämpat i över 100 år för det här.

Vad gäller skyddsombuden så föreslås de ute på respektive arbetsplats kring till exempel frukostbordet av sina arbetskamrater.

De regionala skyddsombuden däremot skall ju säkra upp de arbetsplatser där skyddsombud saknas.

Jag kan säga att de gör ett fantastiskt jobb med att försöka behålla en god arbetsmiljö ute på våra privata arbetsplatser.

Tyvärr är Sverige det enda landet i västvärlden som tillåter vinster i välfärden.

Så länge detta idiotiska påfund fortsätter försvinner det miljardtals skattekronor ut ur landet och då blir det svårt att få en fungerande välfärd.

Idag har många av våra ungdomar och även vuxna två jobb Sverige för att klara sig. Ofta inga fasta anställningar, och många får inte ens ett anställningsbeslut av sin arbetsgivare. De får ett SMS när det är dags att jobba, och så kommer lönen förhoppningsvis lite senare.

En sådan anställd får ju inte ens åka och köpa en TV i en butik på avbetalning utan att ha ett fast jobb. Hela vårt samhälle bygger ju på detta.

Alla de LO-medlemmar jag pratat med som röstar på SD gör det för att få bort kriminaliteten som alltid våra invandrare och asylsökande beskylls för. Problemet blir att man sågar alla vid fotknölarna.

Samtidigt är vi otroligt beroende av arbetskraftsinvandring framöver för att kunna klara av de rekryteringsbehov som vi ser i till exempel vården. Anställ duktiga och ordentliga män och kvinnor från andra länder som vill och kan jobba i vårt land. De hjälper till och säkrar välfärden och kan också få ett anständigt liv.

Forskning visar på att desto mer ojämlikt ett land är och där klassklyftorna är stora desto mer ökar kriminalitet och otrygghet. Den visar också att varken om du är fattig eller rik så är det inget trevligt land att leva i.

Det spelar heller ingen roll om vi anställer en halv miljon poliser till om vi inte angriper problemen från många olika håll.

Se på USA där man har otroligt många poliser och till och med militärstyrkor. Dessutom har man i vissa delstater dödsstraff. Det hjälper ändå inte landet när klassklyftorna är så enorma.

Låt oss istället ta hand om varandra och försöka bygga det jämlika Sverige som jag var stolt över att leva i för ett antal år sen. Med bra och trygga kollektivavtal, fasta jobb, värna den svenska modellen och låt skatten gå till just vård, skola, omsorg och service.

Krister Fransson, Kommunal

Läs mer

Fredrik Karlström blev stor matchvinnare för Lakers

Ishockey

Fredrik Karlström blev stor matchvinnare för Lakers

Två Lakerspoäng i Linköping.

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Krönika

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Östers dröm om allsvenskt kval lever. Tack vare en stark 2–1-seger mot Brage – och ett mål av en före detta Moheda-spelare som numera representerar Västerås...

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

Fotbollslördag

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

SMP liverapporterade från matchen.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”