Annons

Centerpartiet är i politisk spagat

Två centerpolitiker skriver i Smålandsposten den 8 april att det är ”hög tid att öka den svenska livsmedelproduktionen”. Men Centerpartiet har ju sedan 2006 suttit i, eller stöttat och styrt sittande regeringar både till höger och vänster.
Replik • Publicerad 15 april 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Allt man gjort är alltså ”påpekat” den låga självförsörjningen. Tyder inte på något kraftfullt engagemang för svensk landsbygds möjligheter att försörja landet med mat.

Centern var också med i Reinfeldtregeringen som kraftigt desarmerade det svenska försvaret inklusive beredskapslager för dåliga tider.

Annons

I stället har man engagerat sig för globalisering och öppnande av Sveriges gränser utan analyser av konsekvenserna. Centern hade i början av 2000-talet opinionssiffror under fyra procent. ”Bönderna” räckte inte till som väljarunderlag. I och med Annie Lööfs tillträde som ledare fokuserade partiet på globalisering och öppna gränser vilket visade sig vara ett vinnande drag.

Men som tidigare medlem i partiet begriper jag inte vad det är för parti idag. Verkar befinna sig i någon slags politisk ”spagat” där ena benet befinner sig i svensk landsbygd och det andra i globaliseringstänkandet.

Efter coronachocken är det nog inte bara Centerpartiet som tycker att det är hög tid att öka den svenska livsmedelproduktionen.

Bo Hjalmarsson

Bo Hjalmarsson tycker inte att Centerpartiets agerande tyder på kraftfullt engagemang för svensk landsbygds möjligheter att försörja landet med mat.
Bo Hjalmarsson tycker inte att Centerpartiets agerande tyder på kraftfullt engagemang för svensk landsbygds möjligheter att försörja landet med mat.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons