Annons

Centerpartiet saknar ett underlag som finns

Centerpartiet tycks vilja fördröja att behovet av en ny gymnastikhall i Urshult åtgärdas med hänvisning till avsaknad av underlag som faktiskt finns, skriver Mikael Jeansson (S) och Magnus Carlberg (S).
Debatt • Publicerad 21 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Jeansson (S) och Magnus Carlberg (S) är frågande till Centerpartiets agerande kring beslutet att påbörja upphandling av en ny gymnastiksal i Urshult.
Mikael Jeansson (S) och Magnus Carlberg (S) är frågande till Centerpartiets agerande kring beslutet att påbörja upphandling av en ny gymnastiksal i Urshult.Foto: Anders Wiklund/TT

Vid årets första politiska sammanträde i Tingsryds kommun fattade kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att påbörja upphandling av en ny gymnastikbyggnad i Urshult.

Utöver enbart gymnastikbyggnaden beslutades även att upphandlingen ska innehålla en option på två klassrum. Detta som en långsiktig lösning på lokalbehoven och att ersätta paviljonger.

Annons

På sammanträdet reserverade sig Centerpartiet. I Smålandsposten den 15 januari kan vi läsa att oppositionsrådet menar att detta var för att det saknades en kalkyl för drift- och kapitalkostnader. Den motiveringen reagerar vi emot.

Vid sammanträdet framkom ingen motivering från Centerpartiet till reservationen, varken muntlig eller skriftlig. Det är inget fel i det agerandet. Men mot bakgrund av att det i handlingarna och vid dragningen av ärendet på sammanträdet presenterades en driftkostnad där kapitalkostnaden är inräknad, nämligen 801 000 kronor per år, ställer vi oss frågande till att oppositionsrådet i efterhand påstår att dessa underlag inte fanns.

13,5 miljoner kronor för nybyggnationen finns med i majoritetens tidigare beslutade investeringsbudget. Rivningskostnaden på 500 000 kronor kommer belasta innevarande års driftbudget och beslut hur de hanteras tas i samband med att kommunfullmäktige godkänner investeringen. Men nu behöver planeringen övergå till skarp upphandling.

Enligt den plan som finns så bör en ny gymnastikbyggnad stå färdig kring årsskiftet 2020/2021 förutsatt att upphandling nu påbörjas. Därför kommer den ökade driftskostnaden att arbetas in majoritetens budget för 2021.

Hur Centerpartiet tänkt hantera det är ännu oklart.

Majoritetens uppfattning är att det finns ett behov av en ny gymnastikhall i Urshult, främst för skolans verksamhet. Centerpartiet tycks vilja fördröja att kommunen åtgärdar behovet av en ny gymnastikbyggnad genom att skylla på avsaknad av underlag som faktiskt finns.

Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Magnus Carlberg (S), ledamot kommunstyrelsens arbetsutskott

Annons
Annons
Annons
Annons