1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Replik

Dammarna är inget hot mot våra vattendrag

Foto: Filip Sjöfors

I vår del av Sverige är de flesta sjösystem skapade av människor. Människor har gjort ett avtryck i naturen och detta är sedan länge vår miljö. Älvar har sina ekosystem och våra sjöar har ett annat. Vi har ett ekosystem som började byggas för 1 000 år sedan och nu påstår Christer Borg att det är fel. Han hänvisar till och med till vetenskapen när han gör en analogi med proppar i blodomloppet.

Denna analogi har hamnat i skrift utan eftertanke. Sjösystemen med sina dammar reglerar flödet på ett sätt som hela samhället har nytta av. Under stor tillströmning lagras vatten i sjöarna för att skydda områden nedströms mot översvämning. Vid liten tillströmning, eller ingen alls, finns vatten i magasinen som släpps på för att undvika uttorkning av vattendragen nedströms.

Detta är till stor nytta för samhället och det beskrivs på ett utmärkt sätt i insändare från Alsteråns Kraftverksförrening i Smp 20 augusti.

Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Analogin med dricksglaset är också felaktig. Vattenreglering går ut på att det som Borg beskriver inte skall hända. Sjönivåerna regleras för att vattnet aldrig ska rinna över kanten. Det skall alltid finnas marginal att lagra mer eller tappa mer när det behövs.

Det är småskalig vattenkraft som Borg vill ta bort. Sådan vattenkraft finns bara i flacka landskap. Det var bara där som man i historisk tid klarade att bygga fördämningar. En typisk dammvall i våra sjösystem som är 2 – 3 meter hög gav ofta en 3 km lång sjö uppströms. Utan dammvallar inga sjöar alls, bara en å. Det är så framtiden för sjösystemen skisseras av Länsstyrelser och Älvräddarna.

Men nu överraskar Christer Borg, han har förstått att sjöarna är värdefulla och föreslår att de kan bevaras om sjötrösklar ersätter dammvallar. Nu stämmer analogin med vattenglaset, reglerförmågan är borttagen. Med sjötrösklar har vi inget skydd mot översvämningar eller uttorkade åbottnar. Detta är verkligen ett hot mot flodpärlmusslan.

Vi behöver sjösystemen, deras reglerkapacitet och all de andra nyttigheter som beskrivs i insändare 20 augusti. Det är den småskaliga vattenkraften som står för underhållet av reglerkapaciteten, utan kostnad för samhället och samtidigt produceras fossilfri el-kraft, i mängd som motsvarar ett normalstort koleldat kraftverk.

Lars Lundsten

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Nybyggarna

Hovslagaren har hittat hem i Hästriket

”Jäkligt tungt” var första intrycket av hovslagaryrket. Men Thea Bengtsson, som kallar sig en obotlig hästnörd uti fingerspetsarna, hade hittat rätt.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.