GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De nya pengarna ska läggas på rätt saker

185 miljoner mer till satsningar på Region Kronobergs medarbetare om Socialdemokraterna får bestämma.
Debatt • Publicerad 24 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraterna vill använda pengarna det nya utjämningssystemet ger till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för Region Kronobergs medarbetare.
Socialdemokraterna vill använda pengarna det nya utjämningssystemet ger till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för Region Kronobergs medarbetare.
Foto: Bertil Ericson / TT

Äntligen finns ett skarpt förslag för att rättvist fördela om pengar från storstad till landsbygd! Med det nya utjämningsförslaget som den socialdemokratiskt ledda regeringen lagt fram föreslås Region Kronoberg få cirka 185 miljoner kronor mer per år.

På regional nivå vill vi socialdemokrater använda pengarna det nya utjämningssystemet ger till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för Region Kronobergs medarbetare. Vi behöver satsa mer på vår egen verksamhet för att möta utmaningar i kompetensförsörjning, nya arbetssätt och nya behandlingsmetoder.

Samtidigt som vi rustar och stärker våra egna medarbetare måste vi minska användningen av hyrpersonal drastiskt. Vi behöver fler vana och trygga händer i vården och mer kontinuitet.

Det är så vi säkrar tillgängligheten till och kvalitet i vården både på kort och på lång sikt. Det är också så vi klarar Region Kronobergs ekonomi och överskottsmål, grundförutsättningar för att genomföra kommande investeringar i såväl nytt sjukhus i Växjö som upprustning av primärvården.

När det nu äntligen ser ut att bli ordning och reda i utjämningssystemet vill vi socialdemokrater börja i rätt ordning. Att investera hela tillskottet på 185 miljoner kronor i byggnationen av ett nytt lasarett, som föreslagits från olika håll, vet vi är fel väg att gå.

En ny byggnad utan personal är nämligen ingenting. Vi socialdemokrater är övertygade om att det är genom att investera i våra medarbetare vi stärker Region Kronobergs verksamhet och ekonomi. Allt börjar med medarbetare som trivs och har goda förutsättningar att göra sitt jobb. Låt oss börja i den änden!

Henrietta Serrate (S) oppositionsråd i Region Kronoberg

Robert Olesen (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg