Den omoderna kärnkraften

Insändare Artikeln publicerades

Återigen har kärnkraftsförespråkarna vaknat till liv. Föga förvånande är det partierna högerut som när de långt om länge fått erkänna att klimathotet är på riktigt, kommer släpande med detta gamla och dåliga energislag.

I en tid då de förnyelsebara kraftkällorna växer med stormsteg, blir allt effektivare och allt billigare utan minsta subvention är kärnkraften en riktigt usel idé.

Moderaterna står i TV och pratar om den rena och utsläppsfria elen från kärnkraft. Själva kraftverken tycker de numera är mycket säkrare än förr. Det sade man även innan Harrisburg och Tjernobyl. Sedan kom Fukushima. Så det är inte frågan om utan snarare när nästa kärnkraftskatastrof inträffar. Med radioaktiva utsläpp och höga dödstal över lång tid som följd.

Och man har efter femtio år av atomdrift ännu inte löst avfallsfrågan. De bränslestavar som inte upparbetas till kärnvapen kommer att vara dödligt farliga för människor och djur i 100 000 år. Begrunda denna siffra. Etthundratusen år. Tidsavståndet till Romarriket är 2000 år. Den som vill påta sig att vara projektledare för en sådan satsning, eller som helt enkelt struntar i hur det går för kommande generationer bör inte få något politiskt inflytande.

Nej, låt oss satsa på det förnybara som är en bättre, modernare och billigare lösning.

JP Dahl, Jät

Återigen har kärnkraftsförespråkarna vaknat till liv, skriver JP Dahl.
Foto: Erland Vinberg/TT
Återigen har kärnkraftsförespråkarna vaknat till liv, skriver JP Dahl.