Det är dags att ta klimatet på allvar

Insändare ,

Jag heter Alicia och är tretton år. Jag och min tioåriga lillasyster Lova manifesterar för klimatet varje fredag. Vi vill att ni ska ta klimatet på allvar och förstå den kris vi lever i.

”Nu är det dags att vakna upp och ta era barn, barnbarns, djurens och alla på denna planets framtid på allvar”, skriver Alicia & Lova Svensson.
Foto: Frank Augstein
”Nu är det dags att vakna upp och ta era barn, barnbarns, djurens och alla på denna planets framtid på allvar”, skriver Alicia & Lova Svensson.

Vi har manifesterat i ett år nu men det händer inte tillräckligt mycket, utsläppen ökar, skogarna kalhuggs och det blir shopping rekord, år efter år. Men vi ger inte upp så här kommer en text jag och min syster skrivit i hopp om att någon kommer förstå.

För 100 år sedan klarade sig människorna bra utan bil och flyg. De tillverkade sina saker själva och åt närproducerad mat som inte var besprutad. Nu tar vi oss fram med flygplan, bilar, motorcyklar och båtar. Vi går till affären och köper allt vi behöver och lite till och handlar saker från andra sidan jorden.

Och klarar vi oss bra? Nej!

Allt det där förstör vår planet. Alla korallrev riskerar att dö ut. Skogarna huggs ner. Isbjörnarna svälter. Havsnivån stiger och människor tvingas fly på grund av extrema väderförhållanden. Vi står inför den sjätte massutrotningen.

Vi vet om det, men minskar utsläppen? Nej!

Hur svårt kan det va? Vi har redan all vetenskap och alla förutsättningar för att förändra detta.

Så snälla, läs på, testa äta vegetarisk eller veganskt någon dag i veckan, köp bara saker som du verkligen behöver, åk på en tågluff genom Europa i stället för att ta flyget till Spanien, cykla till jobbet, ta bussen. Eller ta en timme av din fredag till att manifestera för klimatet med oss, 15.00 till 16.00 utanför Palladium.

Nu är det dags att vakna upp och ta era barn, barnbarns, djurens och alla på denna planets framtid på allvar, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Alicia & Lova Svensson