Annons

Det behöver inte byggas ett sjukhus

Det är lätt att bli fundersam. Varför bygga nytt sjukhus i Räppe, när man kan bygga lika stort på tomten man redan har? Varför ska man bygga allting nytt överhuvudtaget? Frågorna ställer Jan-Olof Olson.
Debatt • Publicerad 6 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan-Olof Olsons volymskiss som visar på ett alternativ i stället för att bygga i Räppe. Av miljöskäl bör man hellre använda befintliga byggnader så mycket som möjligt och bygga så lite som möjligt, anser Jan-Olof Olson.
Jan-Olof Olsons volymskiss som visar på ett alternativ i stället för att bygga i Räppe. Av miljöskäl bör man hellre använda befintliga byggnader så mycket som möjligt och bygga så lite som möjligt, anser Jan-Olof Olson.Foto: Privat

Vi är säkert en hel del som undrar vad som ska hända med nuvarande sjukhusområde. Befintliga byggnader går inte att göra om till bostäder. Husen är för djupa för att man ska klara att göra rimliga planlösningar för bostäder. Alla rum i en bostad ska nämligen ha fönster och dagsljus.

Befintliga byggnader skulle kunna gå att göra om till kontor men det finns inte någon sådan efterfrågan i Växjö. Alternativet som återstår är att riva. Alla med kunskap om miljö och om byggsektorns mycket stora koldioxidutsläpp bör fundera över det kloka i att riva ett helt sjukhusområde och samtidigt bygga ett annat i stället.

Annons

Många av befintliga byggnader är bara 40 år gamla. Detta måste strida mot allt sunt miljötänk även i ”Europas grönaste stad”. Det räcker inte med att i allmänna och svepande ordalag påstå att nuvarande sjukhustomt är attraktiv.

För att kunna bygga på marken man köpt i Räppe, måste kommunen göra ny detaljplan. En hel del sådana blir emellertid överklagade och kan då upphävas. Till exempel enligt senaste statistiken jag såg, upphävdes hela 27 procent av de detaljplaner som högsta instans (Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt) prövade.

Ett exempel på upphävd detaljplan visades nyligen i TV. Det handlade om Gert Wingårds och Nobelkommitténs arbete med en ny byggnad, ett ”Nobelcenter”. När allt var klart om hur byggnaden skulle se ut, visade det sig att detaljplaneförslaget hade överklagats och blivit upphävt.

Nobelkommittén lärde sig dyrt att göra saker i rätt ordning: Först ska man se till att det finns en detaljplan med relevant byggrätt annars finns det ingen byggbar tomt. Först därefter kan man börja fundera på byggnation. Nobelkommittén hade dock inte hunnit köpa någon mark för ändamålet. Men det har tyvärr Region Kronoberg redan gjort! Om det inte blir någon detaljplan, då blir det inget sjukhus i Räppe!

Det är många frågor, utöver vad som ska hända med nuvarande sjukhusområde, som måste behandlas i samband med ny detaljplan. Bland annat omfattas stor del av området av strandskydd med byggnadsförbud och möjligheterna att få undantag är starkt begränsade i Miljöbalken.

En annan fråga som redovisades den 28 februari i Smålandsposten handlar om infrastruktur. Notan för detta kan hamna på tre miljarder. En stor del skulle belasta regionen! Vem vill betala skatt avsett för vården - för att bekosta en obehövlig trafikplats i Räppe och en dyrbar tågstation? Att förlänga restiden till Alvesta med ett onödigt tågstopp i Räppe får negativa konsekvenser för nästan alla - även långt utanför vår region.

Det är lätt att bli fundersam. Är det inte snudd på världsfrånvänt - att i dessa tider med allvarlig ekonomisk recession - göra regionens största investering någonsin? I ett nytt sjukhus som inte behövs! Jag tror att invånare i Region Kronoberg hellre vill ha god omvårdnad för skattepengarna än ett skrytbygge i Räppe.

Jan-Olof Olson, arkitekt

Annons
Annons
Annons
Annons