Annons

Det behövs mera centerpolitik i coronatider

I dag lever vi alla i en osäker tid. Coronaviruset är ett hot mot människors liv och hälsa men det slår också mot företagandet, jobben och på sikt också välfärden. Vi måste därför snabbt hitta lösningar för att lindra dess följdverkningar såväl på nationell som lokal nivå.
Debatt • Publicerad 12 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Centerpartiets utgångspunkt är liberal och företagarvänlig. Det innebär också att vi ser att det är i de mindre och lokalt förankrade företagen som jobb och tillväxt skapas. Det är just dessa företag som är allra mest utsatta i dagens coronaläge. En rad åtgärder har redan vidtagits på nationell nivå för att motverka de negativa konsekvenserna för företagande och jobb. Men det behövs sannolikt betydligt mer.

I Växjö kommun har Centerpartiet tillsammans med den blågröna majoriteten genomfört ett antal goda åtgärder i syfte att stödja de lokala företagen. Det handlar bland annat om att man kortat betaltiden för leverantörer och att man tidigarelägger planerade inköp och investeringar för att hålla igång ekonomin.

Annons

I detta exceptionella läge krävs åtgärder för att snabba på kommunala beslut och minska onödig byråkrati. Det är viktigt – inte bara i Coronatider – men dessa åtgärder kan nu göra stor skillnad för berörda företag.

Vi vill dra lärdomar från tidigare samhällskriser och i samband med flyktingkrisen 2015 tillämpades upphandlingar enligt LOU på ett friare sätt, allt för att hantera en svår situation för samhället. Coronakrisen riskerar att slå mångdubbelt mer mot hela samhället.

Centerpartiet avser därför att ta initiativ till att skyndsamt omarbeta Växjö kommuns upphandlingspolicy. Det innebär att man:

1. Inför fler direktupphandlingar.

2. Kortar tiderna i upphandlingsprocessen.

3. Tydligt markerar småskalighet och lokal förankring i upphandlingsunderlag.

4. Tydliggör möjligheten för samarbeten mellan olika lokala aktörer i större upphandlingar.

Coronakrisen ställer helt nya krav på oss alla. För oss i Centerpartiet är det viktigt att vara en motor i företagsvänlig och jobbskapande riktning och som sagt - det är företagandet och jobben som i slutändan säkrar vår välfärd. Vi avser därför att återkomma med fler förslag som underlättar för oss alla i en svår tid och framöver.

Centerpartiet i Växjö

Eva Johansson, kommunalråd, Andreas Olsson, gruppledare, Claes Bromander, Tomas Johansson, Yvonne Ekaremål, Thomas Carlsson, Gudrun Holmberg, Berne Persson

Centerpartister inför partiledaren Annie Lööfs tal under Centerpartiets dag vid politikerveckan i Almedalen 2019.
Centerpartister inför partiledaren Annie Lööfs tal under Centerpartiets dag vid politikerveckan i Almedalen 2019.Foto: Adam Ihse /TT
Annons
Annons
Annons
Annons