Annons

Det lönar sig att ha fler kvinnor som chefer

Sveriges Kvinnolobby har tagit fram en rapport som visar att det lönar sig att ha fler chefer på kvinnodominerade arbetsplatser. På enbart ett par års sikt kan man räkna hem satsningar. Hur kan detta vara möjligt, kanske du undrar?
Debatt • Publicerad 4 mars 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, Magdalena Gerger, vd Systembolaget, Petra Einarsson, vd på Billerud Korsnäs, Monica Skagne, kommunchef Växjö, Lena Herder, Ikeas sverigechef och Hanna Stjärne, vd Sveriges Television. Bara ett explock av kvinnor i ledande position på svenska företag.
Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, Magdalena Gerger, vd Systembolaget, Petra Einarsson, vd på Billerud Korsnäs, Monica Skagne, kommunchef Växjö, Lena Herder, Ikeas sverigechef och Hanna Stjärne, vd Sveriges Television. Bara ett explock av kvinnor i ledande position på svenska företag.Foto: Montage

Jo, det finns sedan tidigare kunskap om att varje chef ska ha ansvar för max trettio medarbetare till exempel när det gäller att ha utvecklingssamtal, göra personliga kompetensplaner och sätta lön. Det innebär att man också har möjlighet att följa medarbetarna i vardagen, se hur de mår, ha en dialog och göra de anpassningar som behövs.

En sådan chefstäthet ger en mycket bättre arbetsmiljö både för cheferna och de anställda. Stress och otillfredsställelse leder till sämre mående, lägre prestation, sjukskrivning eller att man helt lämnar arbetsplatsen. Förutom allt lidande så kostar detta mycket pengar både för samhället och kvinnorna. I exemplet man kan läsa om i Dagens Samhälle räknar man hem merkostnaden vid förtätning med chefer redan efter två år på en arbetsplats med 2000 anställda. Man går från 45 anställda per chef ner till 30.

bild 1/7
Monica Skagne, kommunchef Växjö kommun
Hanna Stjärne är vd för SVT sedan 2014.
Petra Einarsson, vd på Billerud Korsnäs.
Helena Stjernholm, vd för Industrivärden.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson.
Lena Herder, Ikeas sverigechef
Magdalena Gerger, vd Systembolaget
Monica Skagne, kommunchef Växjö kommun
Hanna Stjärne är vd för SVT sedan 2014.
Annons

Kvinnodominerade arbetsplatser är oerhört viktiga i samhället, oavsett vem som står för driften. Vi har inte råd att slarva med ledarskapet där, varken när det gäller kompetens eller antal chefer. Alla har rätt att må bra på sin arbetsplats.

Hur hittar vi chefsämnen då? Vi inom Centerkvinnorna lyfter fram kvinnors företagande i samband med 8 mars och internationella kvinnodagen varje år. Det finns flera skäl till varför vi gör det. Ett av dem är att genom företag som drivs av kvinnor får vi fram förebilder, och dessa förebilder kan även gå vidare och bli chefer över fler än sig själva. Hälften av mänskligheten är kvinnor, och det är dags att ta vara på den kompetens som finns runtom samt uppmuntra till och underlätta för nyföretagande.

Den förödande debatten om företagande eller inte inom vård, skola och omsorg har fått negativa effekter när det gäller nyföretagande bland kvinnor. Vem vågar satsa om förutsättningarna inte är stabila? Jag hoppas verkligen trenden vänder, så att vi framöver får fler företag drivna av kvinnor att lyfta fram.

En annan sida av kvinnors ledarskap är att det är lönsamt. Företag med kvinnor i ledningsgrupp eller styrelse visar upp högre vinst. Fler perspektiv och tillskott av annan kompetens får företagen att lyckas bättre.

Den här veckan i mars blir det tårtor, diplom och pepp till kvinnor som driver företag. Resten av året får vi jobba för att förändra kvinnors arbetsmiljö till det bättre samt underlätta nyföretagande.

Britt-Louise Berndtsson, Centerkvinnorna Kronoberg

Fotnot: Sveriges Kvinnolobby är en intresseorganisation som arbetar för kvinnors mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle.

Annons
Annons
Annons
Annons