unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dumsnålt förslag från styret i regionen

Dumsnålt förslag att ersätta höjt OB-tillägg för alla med satsning på en yrkesgrupp, skriver Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S).
Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S) är allt annat än imponerade av OB-förslaget från det moderatledda styret i Region Kronoberg.
Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S) är allt annat än imponerade av OB-förslaget från det moderatledda styret i Region Kronoberg.
Foto: Claudio Bresciani/TT

I dagarna kom beskedet att det moderatledda styret i Region Kronoberg vill avsluta gällande satsning på 60 procentig höjning av tillägget för arbete på obekväma arbetstider, en satsning som idag gäller alla medarbetare.

Två motiveringar lyfts fram: att man vill fokusera på att minska hyrpersonalberoendet och att man vill anpassa sig till regionens ekonomiska förutsättningar. Vi socialdemokrater menar att det är precis det det höjda OB-tillägget idag gör.

Den ”satsning” alliansen nu föreslår innebär i själva verket faktiskt en minskning med tio procent för de som fortsatt får behålla den, sjuksköterskorna. Övriga grupper; hundratals undersköterskor, skötare, medicinska sekreterare och servicepersonal som tidigare fått några tusenlappar extra i månaden får nu med förslaget inget extra alls.

Efter att ha minskat under 2018 ökade förra året regionens kostnader för hyrpersonal igen. Totalt spenderades över 150 miljoner kronor mer än tänkt på hyrpersonal. Av tidigare erfarenhet vet vi att det är svårt att bli kvitt hyrpersonalberoendet. Det är precis som med alla andra beroenden – svårt att sluta när man väl trillat dit. Just därför ska man aldrig börja.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vi socialdemokrater väljer att se det faktum att vi inom Region Kronoberg exempelvis inte har några hyrundersköterskor som ett kvitto på att ett höjt OB-tillägg faktiskt bidrar till att göra regionen till en attraktivare arbetsgivare, precis det som vi i många år haft som mål och precis det som krävs om vi ska bli hyroberoende i andra yrkeskategorier också. Istället för att motivera försämrade villkor med att det inte finns hyrberoende inom de här yrkesgrupperna borde vi istället lyfta det höjda OB- tillägget för alla som ett bra exempel på hur man kan undvika att bli beroende över huvud taget.

Alliansen säger sig också göra en satsning utifrån regionens ekonomiska förutsättningar. Det nya kostnadsutjämningssystemet regioner emellan ger Kronoberg 178 miljoner kronor mer än förväntat i år. De pengarna vill vi socialdemokrater satsa på regionens medarbetare och föreslår därför att man tar en del av dem för att bekosta en fortsatt 60 procentig höjning av OB-tillägget för alla som idag har det.

Det hade det moderatledda styret också kunnat göra, men väljer istället att lägga mer än hälften, 90 miljoner, på att höja Region Kronobergs överskottsmål från 1 procent till 2,3 procent. Så kan man självklart också prioritera. Men inte om man är socialdemokrat. Vi prioriterar medarbetarna och kommer att visa det tydligt i vårt förslag till tilläggsbudget.

Vi tror att det moderatledda styret begår ett stort misstag om de beslutar sig för att verkligen gå vidare med förslaget att avskaffa det höjda OB-tillägget för undersköterskor, skötare, medicinska sekreterare och servicepersonal. Vad som sägs vara en satsning anpassad till regionens ekonomi kan komma kosta mer i slutändan, framförallt genom förlorat förtroende från medarbetarna. Och den dag vi tappar medarbetarnas förtroende står hyrbolagen där med öppna armar, redo att ta emot och betala de vi inte var beredda att betala. Medarbetarna vet vad de är värda och det vet också hyrbolagen. Och oavsett är det Region Kronoberg som får betala.

Det finns fortfarande tid att ändra sig. Vi hoppas och tror att åtminstone något av allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna eller någon enskild ledamot från dessa partier, tar sig i kragen och röstar för ett fortsatt jämlikt höjt OB-tillägg och för att allas obekväma arbetstid ska räknas som lika värdefull. Med rådande parlamentariskt läge krävs nämligen bara en röst för att stoppa att någon grupp blir utan.

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Brand i pizzeria i Älmhult.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.