Annons

Dyr konstinventering syftet med arvsgåva?

Jag läser att Tingsryds kommun tänker använda en tredjedel av pengar, som är gåva från ett miljonarv, till att genomföra en inventering av kommunens totala samling av konst.
Insändare • Publicerad 24 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I artikeln nämns endast, att arvet skall användas till kulturella insatser.

Det känns konstigt, att man då i första hand tänker på en inventering av redan existerande konstverk för en så hög summa som 300 000 kronor. Har Tingsryd verkligen så många konstverk eller har man hyrt in någon dyr konsult?

Annons

Stämmer detta med gåvans syfte? Tingsryd är ett litet Mekka för en inte oansenlig mängd mindre kända konstnärer från både Sverige och andra länder. Det gäller kanske inte centralorten så mycket som andra mindre platser i kommunen, som till exempel Linneryd.

Kanske man kunde tänka sig en utställningslokal av lokala förmågor i samband med nybyggnation på torget eller på annat sätt först och främst främja traktens konstnärer, vilket också skulle vara till glädje för både kommuninvånare och tillfälliga besökare i samband med kanske en inköpsresa till Börjes.

En staty eller dylikt i centrum skulle väl knappast göra någon glad, men att få se lokal god konst på en galleria med möjlighet till inköp med ständigt varierande utställningar vore en verkligt kulturell insats.

Att ha någon projektanställd som gör en inventering och systematiserar denna kanske behöver göras, men att använda så mycket av arvspengarna avsedda till en inventering, som kanske inte är direkt nödvändig och till glädje för kommuninvånarna, vore ett svek mot den som har gett denna fina gåva.

Leif Christer Landquist, konstintresserad från Värends Nöbbele

”Att använda så mycket av arvspengarna avsedda till en inventering, som kanske inte är direkt nödvändig och till glädje för kommuninvånarna, vore ett svek mot den som har gett denna fina gåva”, skriver Leif Christer Landquist.
”Att använda så mycket av arvspengarna avsedda till en inventering, som kanske inte är direkt nödvändig och till glädje för kommuninvånarna, vore ett svek mot den som har gett denna fina gåva”, skriver Leif Christer Landquist.Foto: Arkivbild
Annons
Annons
Annons
Annons