En filterlösning är ett nödvändigt ont

Replik ,

Lennart Adell Kind kommenterar i en insändare det faktum att Veckorevyns chefredaktör upptäckte att hennes tidskrift var blockerad i Växjö Stadsbiblioteks publika nät.

I början av mars rapporterade Smålandsposten att Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar stoppades från att komma in på Veckorevyns hemsida av Växjö kommuns filter när hon jobbade på biblioteket i Växjö.
I början av mars rapporterade Smålandsposten att Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar stoppades från att komma in på Veckorevyns hemsida av Växjö kommuns filter när hon jobbade på biblioteket i Växjö.

Han skriver bland annat: ”Att det kristdemokratiska styret av kulturen och biblioteken i Växjö har valt att hindra oss medborgare att se just underkläder kan förefalla oskyldigt och rent av lite humoristiskt.”

Därefter målar han upp ett scenario där information om abort och homosexualitet censureras.

Frågan om begränsning av lagligt material i offentliga nät är principiellt intressant. Ofta är det olika typer av pornografiskt material som står i centrum för den här diskussionen. Alla är medvetna om att de tekniska lösningar som nyttjas inte är perfekta och att det kan bli fel vid de automatiska bild- och textanalyser som ligger till grund för vilka sidor som fastnar i olika filter.

Tveklöst har ett fel begåtts i fallet med Veckorevyn. Det är alltså inte någon enskild person, än mindre enskild politiker som sitter och bedömer vilka specifika sidor som är låsta i Växjö Stadsbiblioteks publika nät.

Mig veterligen råder det i Växjö politisk enighet om att den här typen av filterlösning är ett nödvändigt ont. Så har det varit under flera år, även när Lennart Adell Kind satt med i växjöpolitiken som ledande liberalpartist. Om han i sitt nya parti vill driva en annan linje står det honom fritt och jag ser fram emot att ta den debatten med honom.

Jag och Kristdemokraterna tycker att det är viktigt att Lennart Adell Kind ska kunna läsa Veckorevyn, inte bara i sitt hem utan även på Stadsbiblioteket.

Jag har därför kontaktat Veckorevyns chefredaktör och informerat om vad hon kan göra för att få leverantören av det filter som Växjö kommun och en mängd andra organisationer använder att låsa upp den aktuella hemsidan.

Jon Malmqvist (KD), ordförande Kultur- och fritidsnämnden i Växjö