Annons

En höna görs av en fjäder

Moderaternas slöjförbud har väckt starka känslor. Jag har följt ”slöjdebatten” både lokalt och nationellt.
Replik • Publicerad 13 september 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att få bort religion från ett demokratiskt samhälle är omöjligt”, skriver Jonas Aronsson.
”Att få bort religion från ett demokratiskt samhälle är omöjligt”, skriver Jonas Aronsson.Foto: Carina Johansen/TT

Många har åsikter men redogör inte hur förbud i skolan och i ”det offentliga rummet” (Lennart Turesson) ska hanteras. Tydliga signaler sänds, att i Sverige bör inte plagg bäras som anses ”religiösa”. Frågan är: Vad är religiöst respektive kulturellt?

Vi har fem minoritetsspråk i Sverige. Jiddisch är ett som talas av få svenska judar. Vår samiska urbefolkning bär ofta vackra, färgglada och kulturella plagg vid offentliga tillfällen. Romani är ett av språken och kulturella plagg bärs. Var går gränsen för religion, kultur och minoritetsgruppers rättigheter?

Annons

Oberoende religiös åskådning finns situationer, till exempel vid sjukvård, frihetsberövning och livskriser där religiösa företrädare ombedes att besöka ”det offentliga rummet”. I Växjö slår domkyrkans klockor och böneutropet kallar till fredagsbön. Att få bort religion från ett demokratiskt samhälle är omöjligt. Önskas ”ordningsvakter” som granskar våra plagg? Nej, inte i vår svenska demokrati. Valda politiker stiftar lagar som utgår från våra fyra grundlagar.

Det gör mig rädd att förbud önskas men stärker mig och min övertygelse att ”symboler” i skolan inte får nekas, detta första steg mot något annat. Debatten har eskalerat till något annat än hijaben. Religion och kultur analyseras på ett osunt sätt. En höna görs av en fjäder!

Jonas Aronsson

Annons
Annons
Annons
Annons