1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En hyllning till almarna på Riksdagsmannagården

Här kommer en hyllning till de många almarna på Riksdagsmannagården i Alvesta.
”Detta lovtal är min hyllning till träden som var en viktig del av Riksdagsmannagården i Alvesta”, skriver Catharina Malmberg-Snodgrass.
Foto: Privat

Alvesta samhälle har på kort tid förlorat stora fina gamla träd som vuxit högre och med större lövkronor än många hem och byggnader i tätorten.

Dessa almar har sett Alvesta historia från tiden då samhället var litet och bestod mest av hus byggda av timmer. Träden växte och levde i Riksdagsmannagårdens nuvarande park.

Det är sorgligt med kapande av almarna, men de hade den så kallade holländska almsjukan som kan ta död på stora äldre träd på en mycket kort tid.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Träd är en mycket viktig del för människan i urbana miljöer och även för levande varelser som fåglar, insekter med mera.

Gröna miljöer i urbana miljöer är ett måste även för små samhällen såväl som i städer. Vi vet inte exakt hur temperaturer kommer att öka men vi har redan upplevt rekordtemperaturer. Träd med stort lövverk är mycket viktiga för oss alla de kan även ge oss skugga och sänka temperaturer. De hjälper även med att dämpa vindar.

Tung trafik på Allbogatan som går rakt igenom hjärtat av Alvesta samhälle har ökat. Fossila bränslen släpps ut och är en hälsofara både för djur och människor. Lövträd suger upp vissa kemikalier från trafik och förbättrar allmänt luften.

Träd är även viktiga för människors uppfattning av omgivningen där de bor och arbetar. Trädens former ger en motsats till modern ofta kantig arkitektur och tillsammans skapar de miljön vi lever i.

Träd påminner oss även om naturens gång med skira löv på våren, en grön rikedom av blad på sommaren som även ger oss skugga vid behov och en otroligt fin ’finale’ på hösten med guldfärgade löv.

Träd ger oss en stark känsla av att höra till och även en viss stolthet där man bor.

Forskning ger oss information med säkerhet att naturen läker och förbättrar vår mentala och fysiska hälsa.

Detta lovtal är min hyllning till träden som var en viktig del av Riksdagsmannagården i Alvesta. Tack för att vi fick uppleva dessa vidunderliga almträd som skapade en fin atmosfär, även påminde om Alvesta historia, berikade och förbättrade allmänhetens hälsa. R.I.P.

Catharina Malmberg-Snodgrass