Annons

Energidebatten är skev – avfärda inte kärnkraften

I en insändare den 7 januari avfärdar Kennert Danielsson kärnkraften som energikälla. Jag håller inte med.
Replik • Publicerad 21 januari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vindkraften favoriseras av elcertifikatsystemet och kostnader för backup vid låg vind liksom för reducerad skogsmark mörkas.

Försäkringskraven på kärnkraften är politisk pålaga. Borde analogt inte samma gälla vattenkraften? Vem betalar om Trängsletdammen i norra Dalarna brister? Eller vid skadestånd på grund av långsiktiga medicinska effekter av vindkraftsverkens infraljud?

Annons

Kärnkraftverket Olkiluotu generation III i Finland blev mycket kostsamt och försenat på grund av projekthanteringen, inte ovanligt vid stora projekt, exempelvis Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Sydkorea kan bygga kostnadseffektiva generation III verk på 5-6 år.

Sverige köper sitt uran främst från Kanada och Australien som bedriver modern gruvbrytning, något som inte gäller Kina och Afrika där sällsynta jordmetaller utvinns för vindkraftverk, batterier och solceller.

Kärnkraften kommer att utvecklas oavsett vad lilla Sverige fattar för energipolitiska beslut. Kina planerar cirka 30 generation III verk utöver de cirka 50 redan i drift. Man bygger även provanläggningar för generation IV med helt andra egenskaper när det gäller bränsleeffektivitet, säkerhet med mera.

Är Sveriges beslut att basera energipolitiken på enbart grön energi klokt? Tusentals vindkraftverk behövs för att ersätta två nedlagda kärnkraftverk. Grävande journalister vid Dagens Industri avslöjade nyligen att det inte skulle vara speciellt kostsamt att driva Ringhalsverken vidare.

Hur mycket landsbygd är man beredd att exploatera för vindkraften? I Danmark beslutade Folketinget 2018 att starkt begränsa antalet landbaserade verk till 1800 och under en tioårsperiod riva 2500 verk. Den mycket aktiva ”Landsforeningen Naboer til Kaempevindmöller” med mera än 100 underföreningar har länge hävdat olägenheterna och de oklara långsiktiga medicinska effekterna av att bo i närheten av vindfarmer.

Borde inte svenska beslutsfattare i frågan följa upp erfarenheterna från vårt grannland som påbörjade vindutbyggnaden för 30 år sedan? Jag har en stark känsla av att energidebatten i Sverige är ”skev”.

Bo Hjalmarsson, Civ. Ing.

Uppvidinge

Ringhals kärnkraftverk.
Ringhals kärnkraftverk.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Annons
Annons
Annons
Annons