GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett år i opposition sammanfattat

Socialdemokraterna i Kronoberg sammanfattar året som har gått i regionen sedan valet 2018.
Debatt • Publicerad 25 september 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi har lämnat in 8 motioner, 17 skrivelser och flera yrkanden med våra förslag för ett bättre Kronoberg för alla. Flera av dessa har vi fått bifall på. Det visar att vi är en aktiv opposition som kommer med bra och viktiga förslag." Det skriver socialdemokraterna Henrietta Serrate och Robert Olesen om partiets arbete i opposition i Region Kronoberg under det senaste året.
"Vi har lämnat in 8 motioner, 17 skrivelser och flera yrkanden med våra förslag för ett bättre Kronoberg för alla. Flera av dessa har vi fått bifall på. Det visar att vi är en aktiv opposition som kommer med bra och viktiga förslag." Det skriver socialdemokraterna Henrietta Serrate och Robert Olesen om partiets arbete i opposition i Region Kronoberg under det senaste året.
Foto: Johan Christensen

”Socialdemokraterna går i opposition i Region Kronoberg. Det står klart efter att allianspartier tackat nej till att föra samtal om att bilda en blocköverskridande majoritet.” Så inleddes det pressmeddelande där vi den här veckan för ett år sedan meddelade vårt beslut att gå i opposition.

Vi socialdemokrater söker alltid en stabil majoritet utan inverkan av Sverigedemokraterna. Efter valresultatet i regionvalet 2018 stod det klart att det skulle krävas ett samarbete över blockgränserna för att uppnå det. Vi sträckte ut en hand till allianspartier men konstaterade snart att de hellre styrde i minoritet utan oss än i majoritet med oss.

Vår nuvarande gruppledare Robert Olesen sammanfattade den nya rollen såhär: ”Vi kommer att vara en aktiv opposition med Region Kronobergs bästa för ögonen. Vi lägger fortsatt stort fokus vid personalfrågorna och kommer under mandatperioden lägga offensiva förslag för att förbättra personalens arbetsvillkor.”

Vad har vi socialdemokrater då gjort under första året i opposition?

Vi har lämnat in 8 motioner, 17 skrivelser och flera yrkanden med våra förslag för ett bättre Kronoberg för alla. Flera av dessa har vi fått bifall på. Det visar att vi är en aktiv opposition som kommer med bra och viktiga förslag.

Vi har ställt det moderatledda minoritetsstyret till svars i 15 interpellationer och i otaliga frågor i fullmäktige, nämnder och styrelser. Det visar att vi är en aktiv opposition som inte bara kommer med egna förslag utan också aktivt granskar de som styr.

Vi befarade redan i vårt pressmeddelande hösten 2018 att alliansens agerande skulle ge Sverigedemokraterna ett större inflytande i Region Kronoberg. Tyvärr hade vi rätt. Sverigedemokraterna har numera vågmästarrollen – det vill säga sista ordet – i samtliga nämnder och styrelser. Det märks.

Det märks också tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti på högerkanten. Ett bra exempel på detta är att Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna i förra veckan valde att rösta emot vårt förslag att se över möjligheten att låta pensionärer få åka billigare i kollektivtrafiken i Kronoberg. Tråkigt tycker vi. Men tydligt för väljarna vilken sida de står på.

Socialdemokraterna fick 38 660 röster i regionvalet 2018 – faktiskt 10 000 fler röster än vad näst största partiet fick. Det innebär att en tredjedel av kronobergarna la sin röst på oss. Det är ett enormt stort förtroende vi fått och det kommer vi förvalta i opposition de närmsta tre åren och – om väljarna ger oss förtroendet i regionvalet 2022 – i majoritet åren efter det.

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd

Robert Olesen (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.