1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fiskgjusesommar och den pågående krisen för biologisk mångfald

Hela sommaren har jag haft nöjet att följa ett fiskgjusepar som framgångsrikt fött upp två ungar. Det har varit höjdpunkten i min sommarunderhållning detta att kunna betrakta livet vid deras bo, när föräldraparet kom med mat och när ungarna tog sina första flygturer. Fiskgjusen är en av de många arter som ingår i den biologiska mångfald som finns i och kring Växjö kommun.
Fiskgjusen är världens mest spridda hökfågel och fridlyst i Sverige.
Foto: Chris O'Meara

Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp som omfattar all den variation inom arter, mellan arter och livsmiljöer som finns på jorden. Och den är viktig för människans existens och välmående. Enligt den IPBES (FN:s expertpanel om biologisk mångfald) rapport som kom i våras är tillståndet för världens biologiska mångfald i kris och det behövs grundläggande förändringar i samhället för att vända den negativa trenden.

Varför är biologisk mångfald så viktig? Det finns flera olika motiv till varför vi bör stoppa förlusten av världens arter, populationer och ekosystem.

De ekologiska, materiella och ekonomiska motiven är de som oftast nämns. Vi är beroende av ekologiska system (ekosystemtjänster) och produkter från naturen för vår överlevnad, som till exempel vattenrening, pollinering, mat, nya mediciner med mera.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det finns också etiska motiv som utgår från att vi har ett ansvar att förvalta den biologiska mångfalden och lämna den vidare till kommande generationer. Kulturella och sociala motiv som förekommer handlar om kulturarv, eller att naturen och dess arter kan vara en källa till kreativitet, skönhetsupplevelser och inspiration. Det finns många fler än mig som ser naturupplevelser, såsom min fiskgjusesommar, som ett viktigt sätt att främja en bra livskvalitet.

Som kommun vill Växjö göra sin del och bidra till bevarande av den lokala biologiska mångfalden. Ängsprojektet med oklippta gräsmattor, det nya naturreservatet i Hovshaga och uppdraget att skapa ytterligare ett nytt naturreservat i Norra Öjaby har varit viktiga insatser för naturen som jag, miljöpartiet och blågröna Växjö har drivit.

quote
Biologisk mångfald är en försäkring för framtiden som vi inte kan klara oss utan.

Naturen och den biologiska mångfalden kan bevaras, restaureras och nyttjas hållbart – men samhället måste snabba på med åtgärder som skyddar naturen, samtidigt som det krävs en stor omställning i hur vi producerar varor och hur vi konsumerar. Biologisk mångfald är en försäkring för framtiden som vi inte kan klara oss utan.

Cheryl Jones Fur (MP)

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Dagens Nyheters tävling ”Sommardikten”

Växjösonen Anyuru nominerad till Sveriges bästa sommarpoet

Nominerad för sitt verk där han skildrar Araby

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.