1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fler skogsägare behöver ta ansvar

Fler skogsägare behöver ta ansvar för att bekämpa granbarkborren. Nu skärps tillsynen. Det skriver Jonas Löfstedt och Johanna From från Skogsstyrelsen.
Skogstyrelsen vill se fler skogsägare ta ansvar för att bekämpa granbarkborren.
Foto: Arkivbild

Den är bara fyra millimeter lång men förstörde sju miljoner kubikmeter granskog i Götaland och Svealand under 2019. Inom några veckor väntas nu skadeinsekten granbarkborre svärma för första gången i år.

Hur skogsbruket agerar före och under svärmningen kommer bli avgörande för hur omfattande årets skador bli. Skogsstyrelsen kommer att ge det stöd vi kan med de resurser vi har. Det blir särskilt viktigt just nu med tanke på de påfrestningar som hela samhället ställs inför med anledning av coronaviruset – men skogsägaren har också ett stort ansvar och nu skärper vi tillsynen på det här området.

Stora delar av Götaland och Svealand utgör sedan den 1 april av bekämpningsområde för granbarkborre. Det innebär att Skogsstyrelsen har större möjlighet att via Skogsvårdslagen förelägga skogsägare att agera.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Skogsstyrelsen kommer i år att rikta ett större fokus i tillsynsverksamheten till områden med stor risk för barkborreskador och där skogsägare inte tagit sitt ansvar tidigare genom tillräckliga bekämpningsåtgärder. Granbarkborren trivs inte med regn och kyla, att sitta passiv och hoppas på ett dåligt sommarväder är dock ingen bekämpningsåtgärd.

Svensk skogspolitik är tillåtande. Det innebär att skogsägaren själv bestämmer inriktningen på sitt skogsbruk och i vilken omfattning hen vill vara aktiv. Det brukar sammanfattas med frihet under ansvar. Det ansvar som skogsägare har när det gäller att minska risken för skadedjur är dock inte valbart. Det innebär att skogsägaren behöver ha koll på om det förekommer angripna träd eller vindfällen på just sin fastighet och i så fall genomföra lämpliga bekämpningsåtgärder. Därför behöver skogsägaren besöka sina granbestånd regelbundet under sommaren med start nu, före första svärmningen.

Det ska vara lätt att göra rätt. Den som behöver kunskap i kampen mot granbarkborren kan kontakta sitt skogliga ombud eller söka information på Skogsstyrelsens hemsida. Här finns bland annat Granbarkborreskolan som ger information om hur angripna träd hittas och vilka bekämpningsmetoder som funkar bäst.

Skogsstyrelsen tar ansvar genom att arbeta med information, rådgivning, inventering, skötselåtgärder i skyddade områden och tillsyn. Vi genomför informationsträffar över dator där drabbade skogsägare kan ställa frågor. Via de karttjänster vi erbjuder ges en översiktlig beskrivning över vilka områden som har störst sannolikhet att få stora skador i år. Utöver det kommer bekämpningsåtgärder genom skötsel ske i cirka 100 skyddade områden och fällor placeras ut ett 90-tal landskapsavsnitt i anslutning till skyddade områden. Det är bara några exempel.

För att bekämpa granbarkborren behöver alla aktörer hjälpas åt. Ensam är inte stark. Därför behöver vi nu också se fler skogsägare som tar sitt ansvar, både för sin egen och för grannens skog.

Jonas Löfstedt, chef för Skogsstyrelsens region Mitt

Johanna From, chef för Skogsstyrelsens region Syd

Läs mer

SMP granskar • Vårdboendet förblir stängt

Jerry Carlqvist efter den massiva kritiken mot Rosenhill: ”Jag gillar inte att smita ut bakvägen”

IVO:s beslut att stänga Rosenhill kom som en chock. Nu har Jerry Carlqvist bestämt sig för att reda ut problemen.

Fotboll

Öster kryssade mot Dalkurd

Öster fortfarande utan förlust.

Camping

Campingen igång – utan någon ny arrendator

Björkåkra camping i Åseda har öppet i sommar som vanligt - tack vare en lösning med sommarjobbare.

Miljö

Fyrfack närmar sig – rena fakta lyfter kommunen

Med införandet av fyrfackskärl och nya rutiner lär behovet av återvinningsstationer minska. Förhoppningsvis också nedskräpningen.

Ledare

Från Rowling till Berry

Kön är något mer beständigt än en subjektiv upplevelse av könstillhörighet.

Kampanj

Testa SMP digitalt: 3 månader för 3 kronor

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se och våra specialsajter.