Annons

Fortsatt aktivt arbete för en ordnad asylprocess

Jonas Aronsson kommenterar i en insändare en intervju med mig i Radio Kronoberg om min och andra riksdagsledamöters resa till Grekland/Marocko och Spanien samt mitt besök på ett så kallat Förvar som Migrationsverket har i Märsta. Aronsson kritiserar att besöken skulle vara tillrättalagda och att situationen är värre än vad jag beskrev.
Replik • Publicerad 4 februari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om man lyssnat på vad jag säger i radion så påpekar jag att det säkert kan vara värre i flyktingläger på annat håll. Då säkerheten inte kunde garanteras, fick vi tyvärr inte besöka de grekiska öarna, men vi var över på afrikanska sidan i Ceutha.

Men de boenden vi besökte både i Grekland och Spanien var inte den misär, som tyvärr många verkar vilja påstå och mediabilden visar hellre det negativa. De vi talade med var nöjda, men tyckte det var jobbigt att vänta.

Annons

Partikamrater till mig har besökt öarna Lesbos och Morias och kunde själva se hur läget var och hur spontana tältläger uppstått av de många migranter som kommit senaste året. De grekiska myndigheterna och hjälporganisationer gör vad de kan. Barnfamiljer och andra behövande har under hösten flyttats till fastlandet med bättre förhållanden, precis som vi såg.

Grekland vill att EU tar ett större ansvar och ger dem hjälp med asylprocessen. Tidigare har Grekland bara kunnat släppa iväg alla som kommit, till andra länder utan att registrera dem, men uppgörelsen mellan EU och Turkiet gör att de flesta inte kan lämna öarna förrän asylfrågan är avgjord.

Men vi måste påminna om att de flesta är migranter, inte flyktingar, som med all sannolikhet inte kommer få asyl inom EU och återsänds till Turkiet.

De stora flyktingtältlägren finns i Afrika och mellanöstern, som hanteras av FN, varifrån Sverige tar emot drygt 5 000 kvotflyktingar per år.

Det är viktigt med fakta och inte bara tyckanden här. Vi kan alla känna för de som flyr, som drömmer om en tryggare framtid, men som ansvariga politiker måste vi vara logiska och tydliga.

Vi vill få bra information och träffade grekiska migrationsministern, chefer för Frontex, migrationsmyndigheter, UNHCR, Röda Korset, marint övervakningscentrum, Europol samt flera frivilliga hjälporganisationer, Marockos ambassadör, svenska ambassadörer och parlamentariker i Aten och Madrid. Andra utskottsledamöter reste till Egypten och Tunisien så vi har fått en god bild.

Migrationen till EU kommer fortsätta och människor söker sig ett bättre liv, det är förståeligt men människosmugglare och kriminella ska stoppas.

Det är viktigt med ordning och reda, vilka som kommer, deras identiteter och de som fått avslag måste lämna landet.

De svenska förvarsplatserna är för få och kontrollen vid gränserna måste förbättras. Jag och mina moderatkollegor kommer fortsätta arbeta aktivt för en ordnad asylprocess, vi gör studiebesök, träffar olika myndigheter, migrationsdomstolar och andra.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot

Bild från flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland.
Bild från flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland.Foto: Aggelos Barai
Annons
Annons
Annons
Annons