1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fram med stora skämskudden

Jag tar fram skämskudden när jag ser inlägget som Sverigedemokraterna i Tingsryds kommun lagt upp på sociala medier. Inlägget föreställer deras gruppledare poserandes med armarna i kors, på en öde väg, omgiven av kalhygge och skog med texten ”Håll gränsen, Tingsryd är fullt!”.
”Jag tar fram skämskudden när jag ser inlägget som Sverigedemokraterna i Tingsryds kommun lagt upp på sociala medier”, skriver Magnus Carlberg (S), Tingsryds kommun.
Foto: Arkivbild

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Tingsryds kommun har i dag runt 12 400 invånare men hade närmare 15 000 när kommunen bildades vid kommunreformen 1971. Vi har i dag en befolkningstäthet på 11,9 invånare/km² jämfört med rikssnittet på 22,8 invånare/km².

Lediga lägenheter finns bland annat i det kommunala bostadsbolaget och lediga tomter finns att köpa av kommunen. I decennier har kommunen verkat för att vända trenden och öka befolkningen, men Sverigedemokraterna har uppenbarligen en annan inställning.

Att Sverigedemokraterna lokalt gärna kopierar andra har vi märkt tidigare, bland annat när det gällde att skriva en budget. Häpnadsväckande budgetförslag utan siffror med diverse klipp- och klistraförslag, många helt utan någon koppling till Tingsryds kommun.

Nu försöker man efterlikna partiledaren men utan att begripa kommunens största utmaning: minskande befolkning. När främlingsfientlighet är livsnerven försvinner förståndet.

Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Att få asyl är däremot inte en mänsklig rättighet utan myndigheterna prövar ens rätt till skydd. Av de som har rätt till skydd i Sverige ska självklart ansvaret delas av alla kommuner, även Tingsryds kommun. Och det är där vi har meningsskiljaktigheter med Sverigedemokraterna.

Tingsryds kommun är varken fullt i hänseendet att vi inte skulle välkomna nya kommuninvånare eller ha plats för de som har rätt till skydd i Sverige. Däremot är kommunen fylld av ett rikt förenings- och idrottsliv, hög företagsamhet, blomstrande besöksnäring, kommunal kärnverksamhet av hög kvalitet och med några få undantag empatiska människor.

Vår målsättning är att Tingsryd ska vara en livskraftig och attraktiv landsbygdskommun där människor vare sig man är född här, har flyttat hit eller tvingats fly hit, lever och arbetar.

Tyvärr har antagligen all den uppmärksamhet som våra lokala Sverigedemokraters propagandabild fått inte direkt gynnat vår kommuns attraktivitet. Men vi har betydligt mer att erbjuda än Sverigedemokraterna ger sken av. Så varmt välkomna att besöka eller bosätta er i Tingsryds kommun – där livet är härligt! Här finns det både hjärterum och stjärterum.

Magnus Carlberg (S), ordförande Tingsryds socialdemokratiska arbetarekommun och inflyttad kommuninvånare

Läs mer

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Krösatåg

Stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Älmhult

Krösatågen på sträckan Hässleholm-Växjö inställda på delsträckan Hässleholm-Hästveda enligt Trafikverket.

Växjö

Växjö: Inbrott på Teleborg - tjuvar lämnade villa i stor oreda

Mitt på förmiddagen bröt sig tjuvar in i en villa på Röjningsvägen på Teleborg.

Miljö

Kampen mot sjögullet fortsätter – pågått i snart tio år

Arbetet med att få bort arten har pågått i snart tio år.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.

Sommar i P1

Med Adalberths filosofi finns snart inga miljardärer kvar

Klarnagrundaren berättar om sin väg mot ekonomiskt oberoende – och hur den inte gjorde honom lycklig.