Annons

Främja tågåkandet i landet

Flygresandet har minskat i hela landet. Enligt Transportstyrelsen minskade resandet med 558 resenärer vid flygplatsen i Växjö mellan 2018–2019.
Insändare • Publicerad 27 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Satsa mer på järnvägen, inte på flygplatser. Det tycker Christer Wilhelmsson, ordförande Järnvägsfrämjandet.
Satsa mer på järnvägen, inte på flygplatser. Det tycker Christer Wilhelmsson, ordförande Järnvägsfrämjandet.Foto: Johan Nilsson/TT

Växjö har ett mycket bra geografiskt läge med nära anslutning till södra stambanan i Alvesta. Det innebär att det behövs inga flygförbindelser mot Stockholm eller Kastrup. Första förbindelsen på vardagar med tåg till Stockholm är klockan 06.09. Då är man i Stockholm klockan 09.41 med byte i Alvesta.

Region Kalmar och Region Kronoberg bör tillsammans jobba för att det blir ett direkttåg på morgonen till Stockholm och från Stockholm på eftermiddagen. Ett sådant system med direkttåg finns mellan Uddevalla och Stockholm och åter. På sommaren går det mellan Stockholm och Strömstad och åter.

Annons

Till Kastrup är första förbindelsen på vardagar klockan 05.18 med ankomst dit klockan 07.34. Det finns 16 förbindelser med Öresundståg mellan Växjö och Kastrup på vardagar. Därtill finns det fyra förbindelser med SJ-tåg och då byte i Alvesta. Restiden mellan Växjö och Kastrup är två timmar och 20-25 minuter. Sista tågförbindelsen från Kastrup till Växjö går klockan 21.22.

I Dagens Nyheter den 11 februari står att läsa ”Ministern öppen för mer stöd till krisande flygplatser”. Detta är rätt provocerande. Om det hade gällt järnväg hade inte Tomas Eneroth gjort det uttalandet.

Flygplatser måste finnas i beredskapssyfte och då är det staten som ska stå för kostnaderna.

Christer Wilhelmsson, ordförande Järnvägsfrämjandet

Annons
Annons
Annons
Annons