1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fyra nyanser av grått

Ett uppriktigt tack till våra valda politiker för att de på kort tid har lyckats dels eliminera, dels förändra tre stycken betydelsefulla mötesplatser för medborgarna i Växjö.
Kjell Karlsson saknar danskvällarna i Folkets park i Växjö.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Jag tänker på Folkets park, konsthallen och Wilhelmshill i Evedal.

Folkets park har inte sedan rivningen ersatts med något alternativ, varför man som Växjöbo får åka till exempelvis Nässjö eller Kalmar för roa sig. Det känns skönt att vi har sådana metropoler på relativt nära avstånd. Cirka 1,5 timmes bilväg. För en stad som siktar på 100 000 invånare behöver ju inte något ställe att dansa och mötas på!

Beträffande konsthallen, är dess nuvarande placering alldeles för bekväm och exponerad. Det kan ju locka ”vem som helst” att slinka in och vem vet, kanske påverkas av utställningen? Å det är väl inte syftet med konst? – att den sprids, får besökaren att lyfta blicken och få perspektiv. Nej, det är mycket bättre att placera en konsthall i ett undanskymt rum på Smålands museum. Då tappar konsthallen ett antal ovälkomna besökare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Dessutom blir det härligt att ännu en gång få åka till Kalmar och besöka det nya konstmuseet där. Nu efter ”beslutet” kommer en utredning av konsthallen ske, helt enligt vedertagen beslutsordning.

Wilhelmshill i Evedal har i många år, i överenskommelse med Växjö kommun, administrerats av pensionärsorganisationer i Växjö. De har sett till att använda huset till möten, kurser, uthyrning till fester allt för att ”bereda stadsborna trefnad”. De har även hållit huset i skick. Nu har Växjö kommun lyckats övertyga dem att deras insats inte längre behövs. De kan få fortsätta, i så fall till en betydligt högre avgift.

Visst är det skönt att våra utsökt intelligenta förtroendevalda ännu en gång lyckats uppvisa en briljans och beslutsförmåga och placerar sig ovanför en människas grundläggande behov vilket bland annat är:

”Att mötas, få roas och att ingå i ett sammanhang”. Men sådan elementär etablerad sociologisk kunskap har inte påverkat våra ”eminenser”.

Att leva och bo i Växjö ska absolut inte innebära en möjlighet till att få dessa behov tillgodosedda. Men det finns ju bio, restauranger, ett konserthus och domkyrkan gubevars (ursäkta). Att arrangera danser, möten, studiecirklar, besöka utställningar med mera är dock svårt på dessa platser.

Växjö övergav loggan ”Europas grönaste stad” har jag läst. Det ligger ju väl i linje med politikernas agerande. Grönt innebär inte bara grön miljö och klimat, utan pekar även ut en riktning framåt. Yes! Det är DIT vi ska! Vi ska kunna roa oss, trivas och växa som individer ifall vi väljer att bosätta oss i Växjö. Slagordet ska locka! Visst är det klokt (ännu ett bevis på den djupa analysförmågan hos politikerna) att överge något som kan kännas påtvingande eller ännu mer – som ett ok.

Då är det bättre att byta färg till grått. För det är vad den förda politiken syftar till. Att minska möjligheten för oss ”vanliga” boende i kommunen att känna ”detta är min plats på jorden, här kan jag träffa andra, det är en plats för mig”.

Slutligen hoppas jag att alla skattebetalare och röstberättigade som röstade i senaste valet ser sin roll i sammanhanget och i kommande val lägger sin röst på dessa politiker ännu en gång, så att framgångssagan får en fortsättning. De är verkligen värda en ovation.

PS. Den fjärde nyansen gäller trafikplaneringen, men den kräver en egen hyllningssida.

Kjell Karlsson, Växjö