unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Har Uppvidinge kommun tappat förståndet?

Har Uppvidinge kommun helt tappat förståndet helt, skriver en Uppvidingebo till oss på föreningen Vi. Fortsätter vindkraften kommer Uppvidinge kommun att kollapsa vad det lider. Hur kan vi få stopp på eländet?
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan kom efter att Stena Reneable AB kungjorde 37 nya vindkraftverk från Berg till Älghult. Nu sammanlagt 171 verk i Uppvidinge. Alla blir då 123 meter högre än Tomtabacken – Smålands högsta punkt. Många blir 270 meter höga. Räknat över havet blir de lika höga som Faluns utkikspunkt Spjärshällen, 506 meter.

Mark-och miljödomstolen förbjöd Stena att bygga verk i Berg. Skyddet av kungsörnarna vägde tyngre. Stena byter namn på parken till Hökanäs–Hovgård och i nya hjulspår försöker de runda domstolen med att lämna en liten korridor för örnarna. Är det så enkelt? Verk med rekord i både höjd och längd på vingarna kan inte ens Uppvidinges fullmäktige medge.

Miljöbalken ger fullmäktige rätt att säga nej till vindparker. Kommunalrådet hoppas att slippa ta frågan om de 37 verken till fullmäktige. Det kan ju hända att de säger nej. I stället tycker han att fullmäktiges gamla tillstånd för Berg räcker, trots mycket högre verk ända ner till Älghult.

Stena bygger nu 47 verk utan tillstånd i Tvinnesheda. Miljötillståndet gick ut 2017 och det finns inget tillstånd till de 75 meter långa vingarna som blir så långa att de når ut över gång- och cykelvägen på gamla banvallen. Den är välbesökt av Uppvidingebor och turister. Vem vågar eller får vistas där när vingarna sveper över huvudet? Den turistattraktionen är förgången för Uppvidinges del.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Kommunalrådet Niklas Jonsson säger att verken ger intäkter. Vilka då frågar vi och kommunchefen?

Vi kan bara ge Uppvidingebon rätt. Kommunen har tappat förståndet. Helt.

Vindkraft som granne? Nej tack.

Föreningen Vi:

Bengt Svensson, v ordf

Kennet Karlsson, kassör