1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hjälp till att väcka alla sovande politiker

Varför betalar personer med sjuk- och aktivitetsersättning mest skatt? Helt stolligt eller hur?
Det är stolligt att personer med sjuk- och aktivitetsersättning betalar mest skatt, anser Kennerth Björn, FUB Växjö.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det handlar om personer som har så stora funktionshinder, att de tillhör den lilla grupp som har LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

De har en inkomst på mellan 8 641 till 9 804 kronor i månaden brutto före skatt och beroende på ålder.

På denna blygsamma inkomst betalar de mest skatt av alla. De betalar cirka 900 kronor mer skatt per månad än en vanlig arbetstagare. De betalar cirka 1 000 kronor mer i skatt per månad än en ålderspensionär.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Logiken säger att detta är helknäppt och helt oförståeligt, eller hur? En vanlig arbetstagare med denna låga inkomst är inte heltidsarbetare.

Pensionärer med denna låga inkomst är så kallade fattigpensionär och har kanske varit hemmafru eller har av annat skäl inte arbetat så mycket i Sverige. De har under nuvarande regering prioriterats.

Hur har det kunnat bli så? Vem har beslutat om detta? Jo politiker vi valt i allmänna val, vilket innebär att vi alla bär en skuld till denna negativa utveckling.

Orsaken är jobbskatteavdrag. Vi har fått sex stycken sedan år 2007 till år 2019. Statens kostnader är idag cirka 130 miljarder för detta avdrag. Effekten på nya jobb och fler arbetade timmar har inte vetenskapligt kunnat bevisas.

Det som är en sanning är att LSS-verksamheter sysselsätter cirka 100 000 personer som direkt personal. Vilket ger skatteintäkter som ska ses som en intäkt. På samma sätt som jobbskatteavdragen förklarades när de tillkom.

Det som också har bevisats är, att de som ingår i LSS-gruppen med en maxinkomst på netto 7 500 kronor i månaden efter skatt inte har goda levnadsvillkor.

Som ni säkert förstår går många i gruppen idag back varje månad. De måste få bidrag från anhöriga, för annars blir det försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag.

Vem är ansvarig för detta? Kan de förklara varför LSS blivit så? En lag som skulle garantera goda levnadsvillkor för de som omfattades.

Hjälp mig väcka sovande politiker!

Kennerth Björn, FUB Växjö

Läs mer

Grovt rån

Växjö: Fortfarande ingen gripen efter rån

En ung man blev rånad av fyra, för honom, okända män i Växjö.

Nyheter

Larm: Koldioxidläckage hos Rasta – lokal avspärrad

Strax före klockan 07 på söndagsmorgonen kom larm om ett gasutsläpp hos Rasta i Markaryd.

Trafikolycka

Riksväg 23: Anmälan om smitning från trafikolycka

Strax före klockan 04 på natten till söndagen larmades räddningstjänst, ambulanspersonal och polis till riksväg 23 vid Liatorp i Älmhults kommun.

Brott

Kvinna gripen – misstänks för våld mot polispatrull

Polis grep en kvinna i Växjö på lördagskvällen.

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.