Annons

Höjning av avgift för hörapparat riskerar öka ojämlikhet i vården

600 kronor. Så mycket föreslås avgiften för en hörapparat i Kronoberg öka med i och med det beslut som den 1 april togs av det moderatledda styret i regionen.
Debatt • Publicerad 20 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Robert Olesen (S) är kritisk till avgiften för en hörapparat i Kronobergs län.
Robert Olesen (S) är kritisk till avgiften för en hörapparat i Kronobergs län.Foto: Mats Holmertz

Avgiften föreslås nu bli 950 kronor från och med 1 juli 2020. För många kronobergare är det en betydande kostnad, det måste man ha förståelse och stor respekt för. Vi befarar att avgiftshöjningen kan leda till att många väljer att avstå helt från att prova ut en hörapparat.

Med det som bakgrund kanske beslutet minskar köerna för de som har råd men det höjer definitivt inte livskvaliteten för alla som behöver hörapparat, vilket borde vara prio ett. Patientperspektivet måste alltid sättas först - en jämlik vård lämnar ingen efter. Därför röstade vi socialdemokrater nej till att höja avgiften.

Annons

I februari beslutade regionen om tilläggsbudget för att fördela de drygt 175 nya miljoner Kronoberg fått med det nya utjämningssystemet regioner emellan. I vårt budgetförslag fanns ekonomiska resurser både för att behålla avgiften på samma nivå som nu (350 kronor) och för att utöka antalet audionomer så att köerna för utprovning av hörapparat kan kortas. Vi prioriterade det framför höjt överskottsmål - det gjorde tyvärr inte det moderatledda styret och vårt förslag fick inte gehör i regionfullmäktige.

Vi är, precis som alla andra, medvetna om hälso- och sjukvårdens tuffa ekonomiska läge men det här är inte rätt väg att gå. Det finns andra sätt att spara drygt en miljon kronor på än att försämra villkoren för de som behöver hörapparat.

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons