unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Höjning av avgift för hörapparat riskerar öka ojämlikhet i vården

600 kronor. Så mycket föreslås avgiften för en hörapparat i Kronoberg öka med i och med det beslut som den 1 april togs av det moderatledda styret i regionen.
Robert Olesen (S) är kritisk till avgiften för en hörapparat i Kronobergs län.
Robert Olesen (S) är kritisk till avgiften för en hörapparat i Kronobergs län.
Foto: Mats Holmertz

Avgiften föreslås nu bli 950 kronor från och med 1 juli 2020. För många kronobergare är det en betydande kostnad, det måste man ha förståelse och stor respekt för. Vi befarar att avgiftshöjningen kan leda till att många väljer att avstå helt från att prova ut en hörapparat.

Med det som bakgrund kanske beslutet minskar köerna för de som har råd men det höjer definitivt inte livskvaliteten för alla som behöver hörapparat, vilket borde vara prio ett. Patientperspektivet måste alltid sättas först - en jämlik vård lämnar ingen efter. Därför röstade vi socialdemokrater nej till att höja avgiften.

I februari beslutade regionen om tilläggsbudget för att fördela de drygt 175 nya miljoner Kronoberg fått med det nya utjämningssystemet regioner emellan. I vårt budgetförslag fanns ekonomiska resurser både för att behålla avgiften på samma nivå som nu (350 kronor) och för att utöka antalet audionomer så att köerna för utprovning av hörapparat kan kortas. Vi prioriterade det framför höjt överskottsmål - det gjorde tyvärr inte det moderatledda styret och vårt förslag fick inte gehör i regionfullmäktige.

Vi är, precis som alla andra, medvetna om hälso- och sjukvårdens tuffa ekonomiska läge men det här är inte rätt väg att gå. Det finns andra sätt att spara drygt en miljon kronor på än att försämra villkoren för de som behöver hörapparat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Kommun lägger 1,4 miljoner på förnya återvinningscentral

Slänga avfall

Kommun lägger 1,4 miljoner på förnya återvinningscentral

Ska göras mer lättillgängligt för alla som slänger avfall.

Delade meningar om miljoner till Kronoberg

Höstbudgeten

Delade meningar om miljoner till Kronoberg

”Det är ett tydligt mångmiljonregn över Kronoberg”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om höstbudgeten gällande vårt län. ”Det är en spretig budget”, säger riksdagsledamot Katarina Brännström (M).

Ofarlig knöl visade sig vara cancer – tre år senare

Lex Maria

Ofarlig knöl visade sig vara cancer – tre år senare

En förändring i ena bröstet hos en patient bedömdes 2016 vara godartad. Tre år senare var beskedet ett annat.

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Region Kronoberg

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Under helgen har tre covid-patienter fått lämna länets sjukhus.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

.

Växjö

Blåljus: Två viltolyckor i länet – inom loppet av 15 minuter

Bilar i krock med rådjur