Annons

Initiativ som saknar verklighetsförankring

Blågröna Växjö har under flertalet år prioriterat att öka anslaget för elevpengen kopplat till kvaliteten i undervisningen. Vi finner därför Alexander Skyttes och Linnea Lindquists, från Föreningen Välfärdsinitiativet, resonemang högst märkligt.
Replik • Publicerad 3 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 28 maj skrev Alexander Skytte och Linnea Lindquist från Välfärdsinitiativet att Växjö kommun smygsparar i skolan. Nu svarar Blågröna Växjö.
Den 28 maj skrev Alexander Skytte och Linnea Lindquist från Välfärdsinitiativet att Växjö kommun smygsparar i skolan. Nu svarar Blågröna Växjö.Foto: Henrik Montgomery/TT

De effektiviseringar på skolan ni nämner och som genomförs handlar om att nyttja våra lokaler mer kostnadseffektivt, ett tomt klassrum bidrar varken till bättre arbetsmiljö eller bättre studieresultat. Det är beklagligt att Välfärdsinitiativet inte verkar ha något förtroende för den kompetens som alla våra fantastiska medarbetare ute på våra skolor besitter. Det är de som är hjärtat i våra barn och elevers vardag, så visst finns det verklighetsförankring genom att låta medarbete och tjänstepersoner driva och genomföra de politiska besluten.

Även ert resonemang kring antalet anställda är märkligt. Det arbetas sedan lång tid tillbaka med att ha en stabil kompetensförsörjning och hög andel behöriga lärare i skolan och faktum är att antalet tillsvidareanställda medarbetare fortsätter öka på våra skolor, samtidigt som vi kan se att sjukfrånvaron under 2019 minskade. Detta tycker vi är en mycket glädjande utveckling.

Annons

I 2020 års internbudget har nämnden fått ett resurstillskott på 68 miljoner kronor för att stärka undervisningen och täcka ökade hyreskostnader. Vi har därför valt att prioritera våra ekonomiska medel där de behövs som mest och satt en tydlig politisk riktning om att fokusera på: kvalitet, kompetensutveckling, utveckla och förstärka elevhälsan och tidiga insatser.

Utbildningsförvaltningen har även fått flera uppdrag som syftar till att öka likvärdigheten mellan våra olika skolenheter ur flera perspektiv. Uppdragen innebär bland annat att genomföra; särskild kompetensutveckling för all skolpersonal i att bemöta elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer, samt utveckla arbetet med tidiga insatser och tillgängliga lärmiljöer. Vi har startat arbetet med att förstärka det skolsociala arbetet med elevkoordinatorer samt utreda förustättningarna för att starta ett nationellt gymnasieprogram för personer med NP-diagnoser.

När det gäller digitalisering, så har implementeringen dels varit för att minska den administrativa bördan för vår personal, men även i syfte att skapa ökad delaktighet/tillgänglighet för målsmän i barn och elevers skolgång och för en utbildning i tiden. Det har tydligt visat sig vara en avgörande satsning under pandemin, vilket har möjliggjort att vi kunnat fortsätta bedriva undervisningen på distans på våra gymnasieskolor.

Frågan vi ställer oss, saknar Välfärdsinitiativet verklighetsförankring och vet ni att en ekonomisk prognos bygger på skatteprognoser som grundar sig på hur många som arbetar? Just nu stiger arbetslösheten kraftigt i Sverige och Växjö. Den som bryr sig om skolan måste vara förberedd. Därför planerar Blågröna Växjö för en hållbar skola för framtiden.

För Blågröna Växjö i utbildningsnämnden

Pernilla Tornéus (M), Torgny Klasson (L), Tina Sturesson (C), Åsa Björkman (KD), Magnus Folcker (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons