Annons

Jag är bedrövad över Växjös äldreomsorg

Har äldreomsorgen i Växjö kommun nått vägs ände – eller kan den bli sämre? Den frågan ställer Elsa Jönsson, vice ordförande PRO Bergunda-Öjaby-Sandsbro.
Debatt • Publicerad 8 november 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elsa Jönsson tycker det är skrämmande hur äldreomsorgen i Växjö kommun fungerar.
Elsa Jönsson tycker det är skrämmande hur äldreomsorgen i Växjö kommun fungerar.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Jag läser i torsdagens Smålandsposten om hur Sigbritt in i det sista av sitt liv kämpar för att få en plats på ett äldreboende, eller snarare en plats på en avdelning för vård i livets slutskede. Det har hon inte fått. Det är skrämmande.

Under min tid som ordförande i omsorgsnämnden skapade vi en avdelning på Birka som skulle ge vård i livets slutskede. Denna tillkom efter ett samtal med en döende person, som inte ville dö på sjukhuset och inte ville eller kunde göra sitt hem till ett sjukhus.

Annons

Avdelningen på Birka lades ner i år och flyttade till Evelid för att samla all kompetens där och spara pengar. Blev det bättre? Tydligen inte då man inte kan ta emot en människa som snart skall dö och inte högre önskar att få sluta sitt liv i en trygg miljö.

Förvaltningschefen Eva Ekman säger "att sker bifallet i dag kan man få plats i morgon. Men det är inte den sökande som avgör vilket behov man har. Det är det som är kruxet". Har Sigbritt inget behov? Kan man ha större behov än att man är döende?" De flesta får klara sig hemma.

2 000 personer har hemsjukvård i Växjö kommun, står det i artikeln. Vad då? Ett politiskt beslut att man inte skall tillhandahålla tillräckligt med platser på vårdboende? Enligt tidningsartikeln har Sigbritt fått höra att hon "är för klar i huvudet." Sedan när har man beslutat att man måste vara dement för att få plats på vårdboende? Kroppslig sjukdom är ju lika allvarlig som demens. För att man är gammal, sjuk och döende är man inte omyndigförklarad.

Har man fått veta att det inte finns någon bot för sin sjukdom, då vet man vad som väntar. Kommunens biståndshandläggare borde också förstå vad som väntar, men finns det ett politiskt beslut om att de flesta skall vårdas hemma så är det så.

Det är viktigare att hålla budgeten än att ta hand om de behövande på bästa sätt. Det är många kommuner som infört att äldre själva får bestämma hur de skall vårdas efter att ha uppnått en viss ålder. Vore det inte en sak att införa i Växjö kommun och låta äldre få någon form av bestämmanderätt i slutet av sitt liv?

Jag blir så bedrövad över hur det är ställt med äldreomsorgen i Växjö kommun.

Varför driver inte KD frågan om en förändrad och bättre äldreomsorg i Växjö? Äldreomsorg är ju en av KD:s viktigaste frågor, åtminstone på riksnivå.

Det har ju talats om att Region Kronoberg skulle anordna platser för vård i livets slutskede. Det blir inget hospice har det sagts utan man skall ordna platser för palliativ vård på sjukhuset, men de har vi inte sett än.

Elsa Jönsson, vice ordförande PRO Bergunda-Öjaby-Sandsbro

Annons
Annons
Annons
Annons