GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klimatångest är bra till en viss gräns

Klimatångest, klimatskam och nödläge. Uttrycken och begreppen är många och det är glädjande att medvetenheten och debatten kommit igång.
Insändare • Publicerad 16 december 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi ska inte sluta flyga. Däremot ska vi ställa höga krav på både tillverkning av flygplan och framför allt dess bränsle. Det skriver Lennart Turesson.
Vi ska inte sluta flyga. Däremot ska vi ställa höga krav på både tillverkning av flygplan och framför allt dess bränsle. Det skriver Lennart Turesson.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett visst mått av klimatångest och skam ska drabba oss alla men inte till den grad att många bara mår dåligt och inte gör rätt åtgärder för att förbättra vår gemensamma miljö.

Det är mycket fokus på köttätande och flygresande och vi uppmanas att begränsa eller sluta helt med detta. Vi ska självklart varken sluta äta kött eller flyga!

Däremot ska vi ställa höga krav på hur och var köttet producerats och köpa svenskt, därför att svensk djurhållning förmodligen har strängare regler än de flesta andra länder.

Jordbruket runt om i världen måste förändras i grunden, i dag matas djuren med spannmål och tillskott av olika slag, till och med antibiotika för att de ska topproducera i mjölk och kött. De resurser som används som produktion för djurföda runt om i världen skulle kunna omfördelas och användas till livsmedel till människor i stället och gynna miljön.

Vi ska självklart heller inte sluta flyga, naturligtvis ska människor på jorden träffas. Däremot ska vi ställa höga krav på både tillverkning av flygplan och framför allt dess bränsle.

Detta gäller även fartygen på alla världens hav, som är stora miljöförstörare. Dessa problem uppmärksammas inte i lika hög grad som flyg och bilar.

För att komma till rätta med jordens klimatproblem behövs en världsomspännande myndighet som kontrollerar tillverkning av produkter innan de kommer ut på marknaden. Detta är något som alla världens politiker måste snabbt ta tag i med kraft och på ett konstruktivt sätt och sluta med vackra tal som bara leder till mer klimatångest.

Vi kan inte längre låta företag med endast vinstintresse styra vårt klimat. Vi konsumenter kan bidra med att inte köpa produkter vi egentligen inte behöver. Bara i lilla Växjö finns mängder med affärer som säljer helt onödiga saker som är tillverkade under tvivelaktiga och resurskrävande förhållanden. Vi måste alla tänka om och fråga oss själva har jag verkligen behovet.

Vi drabbas varje dag av uppmaningar om att konsumera mera. Tillväxt och konsumtion är målet för många men är förödande för vår gemensamma miljö.

Lennart Turesson

Läs mer